Un îndulcitor „natural” des folosit în produsele pentru diabetici, considerat mult timp o alternativă sănătoasă la zahăr, ar putea să aducă mai multe riscuri decât beneficii. Conform unui nou studiu publicat în Journal of Applied Physiology, eritritolul, un compus organic utilizat în produse dietetice, poate să afecteze grav negativ celulele cerebrale și poate crește riscul de accident vascular (AVC) și infract miocardic.
Potrivit Futurism, eritritolul este un alcool din zahăr, obținut prin fermentarea porumbului, aprobat de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) în 2001. El a devenit popular în special pentru faptul că oferă un gust dulce, aproape identic cu cel al zahărului, fără să crească semnificativ glicemia sau nivelul de insulin, motiv pentru care este dse utilizat în alimente „fără zahăr”, destinate mai ales diabeticilor.
Astfel, cercetătorii de la University of Colorado Boulder, conduși de profesorul Christopher DeSouza și doctoranda Auburn Berry, au investigat efectele eritritolului asupra celulelor care căptușesc vasele de sânge din creier. Utilizând o cantitate de eritritol echivalentă cu cea dintr-o singură băutură fără zahăr, s-au descoperit următoarele:
celulele produceau o cantitate mare de radicali liberi, molecule ce provoacă inflamații și îmbătrânire celulară
răspunsul la trombină, o substanță ce declanșează coagularea sângelui, era considerat diminuat
Altfel spus, eritritolul părea să afecteze grav funcționarea normal a vaselor de sânge, crescând riscul formării de cheaguri și reducând capacitatea organismului de a le dizolva.
„La nivel general, dacă vasele tale de sânge sunt mai contractate și capacitatea de a descompune cheagurile este scăzută, riscul de AVC crește,” a explicat Berry într-un comunicat de presă.
Aceste efecte alarmante au fost observate după o doză echivalentă cu o băutură fără zahăr. Cercetătorii avertizează că, pentru persoanele care consumă regulat astfel de produse, impactul ar putea fi mult mai grav.
„Având în vedere studiile epidemiologice anterioare și noile descoperiri la nivel celular, credem că ar fi prudent ca oamenii să își monitorizeze consumul de îndulcitori precum eritritolul,” a declarat profesorul DeSouza.
Este un sfat important mai ales pentru persoanele cu diabet, care au deja un risc dublu de accident vascular cerebral, comparativ cu populația generală.
Noile date indică faptul că efectele eritritolului ar putea rivaliza cu cele ale aspartamului, un alt îndulcitor artificial controversat, utilizat des în sucurile dietetice. Aspartamul a fost recent clasificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept posibil carcinogen și, la rândul său, este asociat cu un risc crescut de AVC și infarct.
Autorul recomandă: