Prima pagină » Actualitate » Schimbări în Legea PENSIILOR ce vor impacta 3.000.000 de români. „Capcana” pentru cei care au muncit în „medii poluate”, începând cu 1 septembrie

Schimbări în Legea PENSIILOR ce vor impacta 3.000.000 de români. „Capcana” pentru cei care au muncit în „medii poluate”, începând cu 1 septembrie

Schimbări în Legea PENSIILOR ce vor impacta 3.000.000 de români. „Capcana” pentru cei care au muncit în „medii poluate”, începând cu 1 septembrie
FOTO - ARHIVĂ: Mediafax Foto/Ana Poenariu

Legea pensiilor aduce modificări semnificative pentru milioane de pensionari, însă nu toate sunt pe placul acestora. Una dintre noile reglementări nepopulare îi vizează pe românii care au lucrat în „medii poluate”.

Modificările aduse de noua lege a pensiilor vor conduce la o creștere semnificativă a pensiilor pentru aproximativ 3.000.000 de români, cu un procent mediu de 40%. Totuși, aproximativ 2.000.000 de pensionari vor continua să primească aceeași sumă ca și până acum.

Pentru cei care au lucrat în medii poluate și puteau ieși la pensie cu doi ani mai devreme, noua lege reprezintă o schimbare majoră. Această opțiune nu va mai fi disponibilă, deoarece pensionarea anticipată fără penalizare a fost eliminată din legislația nouă.

Această modificare vine pe fondul extinderii listei localităților considerate poluate de către Parlament vara trecută. Lucrătorii din aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024 pentru a beneficia de reducerea cu doi ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie, în conformitate cu prevederile vechii legi a pensiilor.

Într-o declarație, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că noile reguli nu elimină categoria de pensie anticipată, ci vizează evitarea pensionărilor mai devreme din sistemul public de pensii.

„Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate.
De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.

Referitor la acele condiţii impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.

Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere faţă de vârsta standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă, dar beneficiază de o reducere datorită condiţiilor grele de muncă.

Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”, a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, potriivt Capital.ro.

Mediafax
Nicușor Dan participă online la reuniunea despre sprijinul pentru Ucraina
Digi24
Câtă încredere au românii în Donald Trump și în Vladimir Putin. Pe ce locuri se află Emmanuel Macron și Maia Sandu
Cancan.ro
Nu am scăpat! Pe ce dată se întoarce canicula în București și câte zile ține
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
Adevarul
De ce a revenit Trump asupra deciziei privind armamentul pentru Ucraina: „Rușii adună peste 100.000 de oameni pentru un asalt”
Mediafax
Ursula von der Leyen a supraviețuit votului de neîncredere în conducerea Comisiei Europene
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
„Totul este un fake ordinar”. O româncă care și-a plănuit o vacanță de 1 lună în Bali a fost șocată de ce a găsit pe insulă
Digi24
Cum vrea Radu Miruță să dea afară angajații cu „contracte betonate” sau să le scadă veniturile. „Mergi pe traseul ăsta, e foarte sigur”
Cancan.ro
Mariana Veszi a murit din cauza unei boli nemiloase 😢 Ultimul gest făcut pe patul de spital a emoționat o comunitate întreagă
Ce se întâmplă doctore
Doliu în lumea filmului. Actrița CELEBRĂ a murit la doar 42 de ani! Cauza decesului
observatornews.ro
Vlad a contestat nota 9,95 luată la Matematică. Cât a primit după recorectare, la Evaluarea Naţională
StirileKanalD
„Ce mă fac eu fără tine?” Daniel Alexandru a murit după 76 de zile de comă. Tânărul a fost bătut fără milă la o petrecere: „Drum lin către îngeri!”
KanalD
Un tânăr de 20 de ani, din Ialomița, este internat cu antrax la Institutul Matei Balș. Mama lui a murit, iar tatăl prezintă simptome
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
A recondiționat COMPLET un ARO clasic. Acum îl vinde cu preț de DUSTER nou. Cât de bine arată?
Descopera.ro
Un mare mister al omenirii, aproape de rezolvare
Capital.ro
Adio, maestre! Marele artist a murit. A fost unul dintre cei mai iubiți comedianți
Evz.ro
De speriat! AIEA: Germania poate produce arme nucleare în câteva luni
A1
Ștefan Iancu, actorul din Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, a făcut un pas important în carieră. Ce planuri are pentru vara asta
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O tânără mămică de gemene, în vârstă de 24 de ani, s-a stins din viață după ce a fost mutată la mai multe spitale, în urma unei operații de cezariană!
RadioImpuls
EXCLUSIV: Medana Oprea trăiește o vară ca o poezie, între iubire, cultură și planuri de suflet cu Alin Oprea: "Locul în care eu mă simt ca în Rai are niște apusuri absolut senzaționale..."
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Măria are vise erotice: – Ioane, eram la o expoziţie de obiecte masculine!
Descopera.ro
Condamnați la moarte, dar nevinovați. Ce se întâmplă atunci când justiția greșește fatal