Mahmoud Abbas l-a desemnat PREMIER pe tehnocratul Mohammad Mustafa, în cadrul acțiunilor de reformare a Autorității Palestiniene

Mahmoud Abbas l-a desemnat PREMIER pe tehnocratul Mohammad Mustafa, în cadrul acțiunilor de reformare a Autorității Palestiniene
Publicat: 14/03/2024, 22:07

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a desemnat, joi seară, pentru funcția de prim-ministru pe tehnocratul Mohammad Mustafa, în cadrul eforturilor de reformare a structurilor politice palestiniene pentru eventuala preluare a controlului și asupra Fâșiei Gaza, la finalul ofensivei israeliene.

Mohammad Mustafa, în vârstă de 69 de ani, are doctorat în Economie obținut la Universitatea George Washington și a lucrat 15 ani la Banca Mondială. Este colaborator apropiat al lui Mahmoud Abbas, deținând până acum funcțiile de viceprim-ministru, ministru al Economiei și consilier economic. Din 2022, Mustafa este membru al Comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Mohammad Mustafa va avea la dispoziție câteva săptămâni pentru formarea echipei guvernamentale, timp în care premierul demisionar Mohammed Shtayyeh va fi interimar, au declarat surse palestiniene și europene citate de cotidianul The Times of Israel.

Pe fondul presiunilor Statelor Unite și Uniunii Europene, președintele Mahmoud Abbas va reforma Autoritatea Palestiniană, prin crearea unui Guvern tehnocrat în Cisiordania și pregătirea pentru eventuala preluare a controlului asupra Fâșiei Gaza, la finalul ofensivei israeliene, care vizează eliberarea celor peste 100 de ostatici israelieni, înlăturarea de la putere a mișcării islamiste Hamas și distrugerea infrastructurii militare.

Washingtonul insistă ca Fâșia Gaza să fie guvernată de palestinieni la finalul operațiunilor israeliene, deși Guvernul Benjamin Netanyahu vrea menținerea controlului în materie de securitate, pentru evitarea unor noi atacuri teroriste masive, precum cele din 7 octombrie 2023, soldate cu aproape 1.200 de morți în sudul Israelului.

Josep Borrell, preocupat de situația umanitară din Fâșia Gaza

Aflat în vizită în Statele Unite, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, s-a declarat îngrijorat de situația umanitară precară din Fâșia Gaza.

”Nu este vorba de un dezastru natural, este un dezastru generat de om”, a acuzat Borrell, cerând comunității internaționale, conform cotidianului The Jerusalem Post, să intensifice presiunile asupra armatei israeliene pentru a deschide mai multe puncte de frontieră, în scopul intensificării asistenței umanitare în Fâșia Gaza.

Bilanțul ofensivei israeliene este de cel puțin 31.341 de morți și 73.134 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, subordonat mișcării islamiste Hamas.

Armata israeliană a semnalat că intenționează să intensifice asistența umanitară în Fâșia Gaza, în contextul în care Administrația Joe Biden a cerut ca acest lucru să fie tratat cu prioritate.

”Furnizarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza trebuie să fie prioritară. Cea mai bună modalitate de aprovizionare este cu ajutorul camioanelor. Israelul trebuie să deschidă mai multe puncte de trecere”, a afirmat miercuri secretarul de Stat american, Antony Blinken, cerând armatei israeliene să evite atacurile asupra civililor. De altfel, Blinken a anunțat avansarea eforturilor pentru deschiderea coridorului maritim spre Fâșia Gaza, o inițiativă la care participă Statele Unite, Uniunea Europeană și Emiratele Arabe Unite.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a anunțat un plan de intensificare a transporturilor de alimente și medicamente spre Fâșia Gaza. ”Acționăm pentru deschiderea mai multor rute spre Gaza, pe cale terestră, maritimă și aeriană. Încercăm să transferăm masiv provizii”, a declarat Daniel Hagari, citat de cotidianul Haaretz.

Foto: Profimedia

Citește și:

TENSIUNI puternice între SUA și Israel /Un lider democrat cere înlăturarea lui Netanyahu, Likud respinge ”dictatul”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Noutăți despre starea lui Florin Piersic. Ce transmit medicii săi
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Vești bune despre Florin Piersic! Gestul făcut de marele actor după ce starea lui s-a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
VERIFICARE MASIVĂ în România. Confirmarea a venit direct de la Poliție
Doliu la Hollywood. A murit un personaj legendar
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cum este empatia socială influențată de infecții?