Prima pagină » Actualitate » Mugur Isărescu explică momentul de cotitură din ECONOMIA românească: „Am fost și eu taliban, până am dat cu capul de realități”

Mugur Isărescu explică momentul de cotitură din ECONOMIA românească: „Am fost și eu taliban, până am dat cu capul de realități”

Mugur Isărescu explică momentul de cotitură din ECONOMIA românească:

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a relatat, joi, dificultățile pe care le-a întâmpinat în gestionarea economiei, după căderea comunismului și intrarea țării noastre în NATO și UE.

Mugur Isărescu a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, susținute joi, că tranziția României către o economie bazată pe capital străin a necesitat o paradigmă complet nouă de abordare.

Acesta a precizat că, deși în anii ’90 a fost adeptul ideii de stabilitate a preţurilor, s-a lovit de realități complet diferite, atunci când a preluat funcția de guvernator al BNR, realizând, astfel, importanța stabilității financiare.

„Acei talibani care ziceau: „Domnule, stabilitatea preţurilor, se rezolvă toate celelalte…”, au intrat într-un declin. Am fost şi eu cu stabilitatea preţurilor, că asta era, am fost şi eu taliban, ca să zic aşa, în anii ’90, până când am dat cu capul de realităţi.

Nu uitaţi că mi-am dat doctoratul, într-adevăr, în perioada comunistă, pentru flexibilitatea cursului. Şi ziceam, da flexibilitate, flotare liberă, dar eu în ’88-’89 când am susţinut teza vorbeam despre capitalişti, despre flotare liberă şi aşa mai parte.

Când am ajuns pe scaunul ăsta şi am dat cu capul de realităţi am văzut cât de importantă e stabilitatea financiară”, a spus Mugur Isărescu, la dezbaterea asupra lucrării „Stabilitatea financiară şi politica macroprudenţială”, autori Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei.

Mugur Isărescu a relatat și dificultățile pe care le-a întâmpinat, în ceea ce privește gestionarea economiei, odată cu intrarea României în NATO și Uniunea Europeană.

„Am avut însă şi o poveste mai tare. Anul 2005-2006. Intră România în NATO, se anunţă 2007 intrarea în Uniunea Europeană, nu 2010, şi dintr-o dată am fost descoperiţi. De cine? De către capitalul străin. Deci, înainte era secetă, lipsă de irigaţie, lipsă de lichiditate. Dintr-o dată ne-am pomenit că intră capitaluri mari şi cursul începe să se aprecieze. La început, bucurie mare.

După vreo două-trei luni, băi, stai puţin unde se duce cursul ăsta? După alte vreo cinci luni, apare Mihai Ionescu (preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România – ANEIR, n.r.) cu exportatorii pe scările Băncii Naţionale: „Isărescu, nu uita, banca asta nu e a ta! Ne-ai omorât. S-a apreciat cursul”

Mugur Isărescu a explicat și cum s-a implicat în procesul de adaptare a monedei naționale la noile realități economice.

„Colegul Eugen Rădulescu era preşedinte la CEC: „Lăsaţi, domnule guvernator, cursul să se aprecieze!”. „Unde să se ducă, mă?”. Deci, de la 3,6 (lei pentru un euro) se ducea deja spre 3,2. „Până la 2”. „Zău, mă? Până la 2? Doi lei pe euro?”.

„Păi da, că libera circulaţie a capitalurilor”. „Ce legătură are, măi Eugene, această liberă mişcare a capitalurilor cu fundamentele din economia românească?”. „Păi nu, să le crească productivitatea”. „Mai stai, că e vorba de cifre aici, nu lucrăm cu…”. „Bineînţeles că e bine când cursul este tare, că e o întărire, dar cum poţi să-i ceri unei firme să-i crească productivitatea cu 20-30%, cât ai tu aprecierea cursului?”.

„Păi, pe urmă se duce înapoi”. „Adică tu crezi că o fabrică în România care devine total ineficientă, nu mai poate să producă, se închide când ajunge cursul la 2 şi pe urmă când ajunge în partea ailaltă o deschizi aşa uşor, nu? Adică ăia nu sunt în şomaj, nu au plecat? E ca o dugheană de ţigări sau magazin micuţ?”, a declarat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a fost nevoit să intervină, în calitate de guvernator al BNR, fiind încurajat în demersul său de către economistul Andrew Crockett, fostul director general al Băncii Reglementelor Internaţionale.

„A venit special la Bucureşti şi mi-a spus, apropo de discuţiile pe care le avem cu stabilitatea… Ne tutuiam. Îmi zice: „Mugur, să nu cumva să laşi cursul să se aprecieze că România va fi terminată dacă cade sub 3 lei”. M-a întărit sufleteşte, bineînţeles, că nu era oricine. Şi dintre foştii colegi de la Banca Naţională erau suficient de mulţi, câţiva mai sunt prin sală, pe aici, care spuneau: „Hai, domnule, lăsaţi cursul liber, să se întărească”, a mai spus Mugur Isărescu.

Banca Naţională a României a organizat joi o dezbatere asupra lucrării „Stabilitatea financiară şi politica macroprudenţială”, autori Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei.

Citește și

Mediafax
Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat în patru județe
Digi24
Tragedia ascunsă a „supraviețuitorilor miraculoși”: Au sfidat moartea, dar nu au fost pregătiți pentru ce i-a așteptat după dezastru
Cancan.ro
Ce neregulă ar fi avut parapanta lui Felix Baumgartner. Un martor a văzut tot: O astfel de cădere nu poate fi datorată decât unei probleme tehnice
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
Propaganda rusă a pus ochii pe Melania Trump. Imagini nud cu Prima Doamnă a Americii difuzate într-un show TV
Mediafax
Un copil de 7 ani dispărut în Munții Tarcău, găsit teafăr după o noapte de căutări
Click
Ce adoră chef Sorin Bontea să consume vara: „Prima oară am mâncat în Egipt”. Florin Dumitrescu îi împărtășește gusturile culinare
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Cristian Diaconescu: Există o invitație a lui Donald Trump adresată lui Nicușor Dan. Trebuie să concretizăm rapid această bilaterală
Cancan.ro
Italienii au descoperit cauza reală a prăbușirii parapantei lui Felix Baumgartner! Ce motase pe ea iubitul Mihaelei Rădulescu
Ce se întâmplă doctore
Vrei mai mulți bani? Lucruri care atrag bogăția în viața ta. Ce să porți în permanență
observatornews.ro
Filmul atacului sângeros din clubul din Buzău. Un fiu de interlop, mărul discordiei dintre cele două rivale
StirileKanalD
Urmărire ca în filme la Giurgiu! Un bărbat a furat o ambulanță din curtea spitalului și a fugit cu ea. A fost oprit cu focuri de armă
KanalD
Un avion Delta Airlines a luat foc după decolare. Piloții au aterizat de urgență pe Aeroportul din Los Angeles
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Există viteză maximă legală pe care o poţi atinge în marşarier? Reguli impuse de noul Cod Rutier 2025
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capital.ro
Interzis pentru cei care locuiesc la casă. Lege pentru cei care au copaci în curte
Evz.ro
Cât costă o tunsoare la frizerul lui Nicușor Dan și ce servicii include pachetul complet
A1
Cea mai sexy prințesă a Europei. În ce ipostază seducătoare a pozat Maria-Olympia a Greciei
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Familia lui Felix Baumgartner a anunțat când și unde va avea loc înmormântarea. Ce au transmis apropiații. „Ne dorim ca în aceste momente să ne putem lua rămas bun în liniște.”
RadioImpuls
Horoscop săptămânal 21- 27 iulie 2025: Întâlniri de gradul 0 și cu un ecou karmic. Nativii acestei zodii dau nas în nas cu destinul în următoarele zile. Persoane-cheie revin în viața lor și le zguduie sufletul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
ADN-ul uman antic dezvăluie că primele boli provenite de la animale s-au răspândit acum 6.500 de ani