Anunț neașteptat făcut de președintele Americii, Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a transmis că va vorbi marți, 18 martie, cu omologul său rus, Vladimir Putin pe marginea încheierii conflictului din Ucraina.
Trump face presiuni pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean, în timp ce Putin pune condiții pentru a accepta să vină la masa discuțiilor.
Într-un dialog purtat cu jurnaliștii în Air Force One, la întoarcerea președintelui de la Florida la Washington, Donald Trump le-a dezvăluit ziariștilor că se pregătește să vorbească la telefon cu Vladimir Putin.
„Vom vedea dacă avem ceva de anunțat, poate până marți. Voi vorbi cu președintele Putin marți. S-a lucrat mult în weekend. Vrem să vedem dacă putem pune capăt acestui război” – Donald Trump
Chestionat pe marginea teritoriilor controlate de Rusia, președintele Americii a spus că regiunile și centralele nucleare fac parte din discuția privind încheierea războiului.
„Vom vorbi despre terenuri. Vom vorbi despre centrale electrice”, a spus Trump, care a numit subiectul „împărțirea anumitor active”.
Totuși, poziția Rusiei rămâne neschimbată chiar și după vizita lui Steve Witkoff la Moscova: Vladimir Putin insistă că propunerea de încetare a focului pentru 30 de zile trebuie să îndeplinească o serie de condiții esențiale pentru a fi acceptabilă!
Într-un interviu amplu acordat publicației ruse Izvestia, ministrul adjunct de Externe, Alexander Grushko, a declarat că orice tratat de pace de lungă durată privind Ucraina trebuie să îndeplinească cerințele Moscovei.
„Vom cere ca garanțiile de securitate de fier să devină parte a acestui acord. O parte din aceste garanții ar trebui să fie statutul neutru al Ucrainei, refuzul țărilor NATO de a o accepta în alianță” – Alexander Grushko
Moscova este categoric împotriva desfășurării de observatori NATO în Ucraina, ca răspuns la demersul europenilor, care în frunte cu Marea Britanie și Franța vor să trimită forțe de menținere a păcii pentru a monitoriza situația pe front.
„Nu contează sub ce etichetă contingentele NATO ar urma să fie desfășurate pe teritoriul ucrainean: fie Uniunea Europeană, fie NATO, fie în calitate națională. Dacă ei apar acolo, înseamnă că sunt desfășurați în zona de conflict, cu toate consecințele pentru aceste contingente ca părți la conflict” – Alexander Grushko
Grushko a declarat că o desfășurare de observatori neînarmați post-conflict poate fi discutată numai după elaborarea unui acord de pace – „Putem vorbi despre observatori neînarmați, o misiune civilă care ar monitoriza punerea în aplicare a aspectelor individuale ale acestui acord sau mecanisme de garantare. Între timp, este doar aer cald”.
CITEȘTE ȘI:
RĂZBOI în Ucraina, ziua 1090. BBC: Zelenski, exclus de la negocierile de pace dintre SUA și Rusia!