Nicușor Dan, noul președinte al României, a publicat primul mesaj pe pagina sa de Facebook de la preluarea mandatului.
Șeful statului a solicitat tuturor partidelor parlamentare să pună interesul național pe primul loc și să lase deoparte conflictele pentru a se preocupa de reformarea statului.
În prima sa postare prezidențială, Nicușor Dan a declarat că România trebuie să devină un stat eficient și responsabil, iar reformele din domeniile esențiale nu mai pot fi amânate. Președintele a mai spus că susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Astăzi am depus jurământul în fața Parlamentului României ca Președinte al țării. Voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener al ei. Mulțumesc tuturor celor care v-ați implicat, ați dezbătut, ați arătat că România e vie. Avem nevoie de un stat mai eficient și responsabil. Deficitul ne afectează stabilitatea, iar reformele nu mai pot fi amânate: în administrație, economie, sănătate, educație, justiție, mediu și cultură. Susțin parcursul european al Republicii Moldova, sprijin diaspora și chem toate forțele politice să pună interesul național pe primul loc. România are resurse, profesioniști, curaj. Dacă ne adunăm toate energiile, nu avem cum să nu reușim”, a scris președintele Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.
Printr-o ceremonie solemnă în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, Nicuşor Dan a depus, luni, jurământul în calitate de cel de-al cincilea președinte al României post-1989. După ceremonie, a mers la Palatul Cotroceni, unde a avut loc ceremonia militară cu prilejul învestirii sale în funcţie, urmată de ceremonia de predarea mandatului de către președintele interimar, Ilie Bolojan.
Însă, Nicușor Dan are o misiune dificilă. Trebuie să înceapă negocierile pentru crearea unui nou guvern de coaliție. Trei dintre partidele parlamentare pro-europene, PSD, PNL și USR, sunt conduse de lideri interimari după ce predecesorii lor și-au dat demisia după eșecul candidaturii lor la alegerile prezidențiale din 2024 și din 2025.
În urma demisiei lui Marcel Ciolacu, PSD este condus interimar de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
PNL îl are ca lider interimar pe Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne și prim-ministrul interimar al României, tot ca urmare a demisiei lui Marcel Ciolacu.
USR, partidul pe care însuși Nicușor Dan l-a înființat în 2016, este condus interimar de primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Uniunea Democrată Maghiară din România, un partid parlamentar care reprezintă interesele comunității maghiare, este din 2011 condus de către Kelemen Hunor. Acesta a candidat la toate scrutinele prezidențiale din 2009 până în 2024. În alegerile prezidențiale din 2025, după 14 ani de încercări, Kelemen Hunor n-a mai candidat la președinție și l-a susținut pe Crin Antonescu, candidatul prezidențial al coaliției de guvernare și al alianței electorale A.RO.
De asemenea, noul președinte ar avea de negociat și cu trei partide naționaliste care îi sunt ostile și care au rămas cu aceiași lideri de la alegerile parlamentare de anul trecut:
Pe 24 mai, Nicușor Dan a anunțat începerea negocierilor cu partidele pentru formarea noului guvern. Acesta a spus și că îl dorește, în continuare, pe Ilie Bolojan în funcția de premier.
„Sunt patru partide la masă, plus minoritățile”, a declarat Nicușor Dan.
După declarația președintelui, cele patru partide cu care s-ar putea forma un guvern stabil ar fi PSD, PNL, USR și UDMR, plus minoritățile.
Scena politică de la finalul lunii mai 2025 arată diferită față de cum era înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. Anul trecut, Partidul Social Democrat era condus de premierul Marcel Ciolacu din 2019. Partidul Național Liberal era condus de la sfârșitul anului 2021 de Nicolae Ciucă, președintele Senatului, fost general și fost premier.
După victoria controversată a candidatului naționalist Călin Georgescu din primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, Nicolae Ciucă și-a dat demisia din toate funcțiile și s-a retras din politică, iar conducerea PNL și a Senatului i-au revenit lui Ilie Bolojan, fost președinte al Consiliului Județean Bihor și senator.
După anularea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie 2024 de către Curtea Constituțională și demisia președintelui Klaus Iohannis din 12 februarie 2025, Ilie Bolojan a ocupat interimar funcția de șef al statului. Noul șef interimar al PNL a devenit Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.
Elena Lasconi, primarul din Câmpulung și lidera USR, a candidat de două ori la președinție. În prima sa încercare, a reușit să intre în turul al doilea cu Călin Georgescu, dar Curtea Constituțională a anulat alegerile, acuzând posibile intereferențe străine. La a doua încercare, a pierdut alegerile din primul tur cu un scor dezamăgitor și a demisionat de la șefia USR. Ea a fost înlocuită de primarul Timișoarei de origine germană, Dominic Fritz, unul dintre membrii partidului care i-au retras susținerea și finanțarea pentru campania prezidențială pentru a-l sprijini pe Nicușor Dan.
Pentru prima oară în istoria postdecembristă, niciun candidat PSD nu a intrat în turul al doilea, iar în ciuda intenției de a demisiona, Marcel Ciolacu a rămas în continuare la șefia guvernului după alegerile parlamentare de la 1 decembrie 2024.
După ce Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, a eșuat să intre în turul al doilea în alegerile prezidențiale reluate pe 4 mai 2025, Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de prim-ministru și de la șefia PSD. În doar 6 luni, PSD a pierdut intrarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale de două ori.
Sursa Foto: GÂNDUL Foto | Facebook
Citește și: Nicușor Dan a preluat mandatul de PREȘEDINTE al României / „Este o zi de mare RESPONSABILITATE”