Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și ENEVO Group au semnat, joi, un acord de cooperare care are ca obiectiv consolidarea securității cibernetice a infrastructurilor din domeniul energetic, potrivit oficialilor instituției.
Acordul încheiat între DNSC și ENEVO Group vizează în principal testarea tehnologiilor și platformelor de monitorizare și alertare cu privire la atacuri și incidente cibernetice, precum și cooperarea în vederea asigurării vizibilității incidentelor care afectează infrastructuri ale sectorului energetic pentru facilitarea răspunsului comun și coordonat la nivel național.
Prin acest acord, semnatarii își propun:
„Sectorul energetic din România este unul dintre cele mai sofisticate și avansate din punct de vedere al sistemelor și infrastructurilor operaționale. Nu este o surpriză că numărul și intensitatea atacurilor cibernetice ce țintesc acest sector a crescut în complexitate și intensitate, în particular după declanșarea războiului din Ucraina. În acest context avem nevoie de soluții, avem nevoie de parteneri, de profesioniști care să se concentreze asupra îmbunătățirii, securității și rezilienței cibernetice a infrastructurilor critice din domeniul energetic”, a transmis Dan Cîmpean, Directorul DNSC.
Potrivit oficialilor, asigurarea securității cibernetice în sectoarele esențiale din România depinde în mod fundamental de dezvoltarea capabilităților de cooperare și schimb activ de informații între toți actorii relevanți – atât din mediul public, cât și din cel privat – prin promovarea inovării, partajarea de know-how, diseminarea bunelor practici și crearea de mecanisme dedicate de răspuns la amenințările cibernetice.
Potrivit oficialilor, DNSC susține dezvoltarea de capabilități avansate pentru facilitarea schimbului de informații și bune practici în domeniul securității cibernetice, având ca obiectiv consolidarea protecției cibernetice a sectoarelor esențiale din România.
„Suntem bucuroși să anunțăm încheierea acestui parteneriat strategic cu DNSC, una din inițiativele care pot contribui la consolidarea rezilienței cibernetice a infrastructurilor energetice critice din România. Acest acord reflectă o viziune comună a sectorului public și privat, bazată pe proactivitate, colaborare, schimb eficient de know-how și competențe. Într-un sector aflat la început de drum, eforturile noastre comune urmăresc gestionarea transparentă și eficace a provocărilor de securitate cibernetică din domeniul industrial și energetic”, a afirmat Cristian Pârvulescu, CEO ENEVO Group.
Recomandăm și: