UPDATE | Șapte ani de la tragedia din Colectiv / Portretele victimelor incendiului au fost purtate într-un marș, de la Clubul Colectiv până la Parchetul General / „Este anul în care ne despărțim definitiv de trupul și de sufletul copiilor noștri” (FOTO-VIDEO)

Publicat: 30 10. 2022, 20:55
Actualizat: 30 10. 2022, 21:00

S-au împlinit 7 ani de la acel 30 octombrie fatidic, când a avut loc tragedia din clubul Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi numărul victimelor a ajuns la 64. Mai apoi, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65. Alte 160 de persoane au fost rănite. În București va ave aloc un manifest în memoria victimelor incendiului și o slujbă religioasă organizată de Arhiepiscopia Capitalei.

UPDATE 2: Familiile și prietenii celor 65 de oameni care au murit s-au întâlnit în fața clubului Colectiv, de unde au plecat spre Parchetul General. Pe drum, ei au purtat portretele victimelor din 2015.

UPDATE: Slujbă religioasă pentru victimele „Colectiv”

O slujbă religioasă a fost organizată chiar în fața fostei fabrici „Pionierul”, locul unde a fost amplasat clubul Colectiv.

Mai mulți preoți au făcut o slujbă de pomenire a celor care au murit în tragedia din 30 octombrie 2015.

Familiile, prietenii sau simpli oameni care nu i-au uitat au venit să asiste la evenimentul religios.

7 ani de la tragedia din Colectiv / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pe străzile din București va fi organizat un marș în memoria victimelor tragediei din Colectiv.

Portretele victimelor incendiului vor fi purtate de la Clubul Colectiv până la Parchetul General

„Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în fața clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate”, au transmis organizatorii evenimentului.

„Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine.

Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora.

La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență.

Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv și pentru #noi”, au transmis organizatorii marșului, respectiv ONG-urile Corupția ucide, Inițiativa România şi Geeks For Democracy.

Foto: Mediafax Foto

Slujbă de pomenire a victimelor incendiului de la Colectiv, la 7 ani de la tragedie

La șapte ani de la tragedia de la Colectiv, Arhiepiscopia Bucureștilor anunță o slujbă de pomenire a victimelor, duminică, în 30 octombrie. Un sobor de 10 preoți vor oficia o slujbă chiar în fața fostului club.

Întrucât în data de 30 octombrie 2022 se împlinesc 7 ani de la tragedia din fostul club „Colectiv”, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza o slujbă de pomenire, duminică, 30 octombrie.

Slujba va fi săvârșită la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni din Bucureşti și va începe la ora 8.30, cu Sfânta Liturghie. A fost aleasă această biserică deoarece este situată în apropierea fostului club „Colectiv”.

De la ora 12.00 va avea loc Slujba parastasului, care va fi săvârșită în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broșteni, la monumentul ridicat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureștilor, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De la ora 13.00, Slujba parastasului va fi săvârșită în fața fostului club „Colectiv” de un sobor format din 10 preoți.

Cu acest prilej va fi depusă o coroană de flori din partea Patriarhului Daniel, în memoria celor pomeniți.

FOTO: Alexandrea Pandrea / GÂNDUL

Eugen Iancu, unul dintre părinții care și-au pierdut copiii la Colectiv:

„7 Ani după Colectiv. Un incendiu într-un club din centrul Bucureștiului ucide pe loc 27 de tineri și trimite în spitale alți 180. În 4 săptămâni mai mor 36, un ultim rănit moare după 4 luni iar după un an moare un alt tânăr care nu a făcut față pierderii iubitei și prietenilor.

A căzut un guvern și au urmat 7 PM, 8 miniștri ai sănătății. Nu îi mai număr pe miniștri MAI și ai justiției.

Sunt întrebat:

Ce s-a schimbat. Nimic. Doar politicienii se rotesc pe funcții.

Ce s-a construit. Nimic. Avem doar politicieni care promit de 7 ani spitale.

Avem o lege de funcționare a spațiilor publice? Nu

Avem o justiție care să ancheteze, să judece și să condamne vinovații de malpraxis? Ha ha ha ce glumă

Ce se întâmplă cu victimele cu arsuri produse de incendii, electrocuție, opărire, etc. În general mor in spitale în care nu sunt tratați in condiții de izolare, de umiditate și temperatură constante, uciși de orgolii, infecții, neputință, nepăsare.

Ministrul Rafila a declarat zilele trecute, în urma decesului mai multor bebeluși, că duce o luptă continuă pentru reducerea infecțiilor intraspitalicești. Ce părere aveți? Nu îl cunosc pe domnul Rafila, este singurul ministru de după Colectiv care nu a dorit să ne cunoască pe mine sau pe vreun alt membru al comunității Colectiv. Din momentul în care acest domn a preluat ministerul sănătății tratarea arșilor a devenit un subiect nedorit pe agenda ministerului. Arșii mor ținuți în spitale improprii tratării arsurilor fără a mai fi transferați în spitale de specialitate. Presa care într-un timp ajuta prin mediatizare la transferul victimelor tace complice de un an. (P.S. Se spune însă că există un leac minunat, frunza de tutun cubanez masată de degete delicate de fecioare bronzate de soarele din Caraibe, leac de care ne vom bucura în curând mulțumită eforturilor conducerii de partid și de stat)

Știm că în cei 7 ani ați organizat diferite evenimente pe 30 octombrie. Anul ăsta ce se va întâmpla? Da, am făcut un monument la Colectiv, am organizat două festivaluri de muzică, am obținut prin lege ca data de 30 Octombrie să devină „Ziua pacientului cu arsuri”, am organizat „Marșuri ale tăcerii” sau „Marșul chitarelor” și într-adevăr avem multe de făcut și în viitor. Anul ăsta este însă anul al 7-lea adică anul în care ne despărțim definitiv de trupul și de sufletul copiilor noștri. Este anul în care familiile celor plecați organizează Parastasele de 7 ani, ultimele. Cu siguranță vom ajunge și la Colectiv pentru a aprinde o lumânare”, a scris Eugen Iancu pe Facebook.