Prima pagină » Actualitate » A început „bătălia preparatelor” de Paște vândute online. ANAF, cu ochii pe gospodinele care fac evaziune fiscală pe rețelele de socializare

A început „bătălia preparatelor” de Paște vândute online. ANAF, cu ochii pe gospodinele care fac evaziune fiscală pe rețelele de socializare

A început „bătălia preparatelor” de Paște vândute online. ANAF, cu ochii pe gospodinele care fac evaziune fiscală pe rețelele de socializare
Sursa foto: Profimedia images

Sărbătorile pascale sunt un prilej de bucurie și reuniune în familie, dar și o perioadă în care tradițiile culinare sunt tot mai des înlocuite de comenzi online făcute la diverse gospodine care își prezintă oferta „bucatelor românești” pe rețelele de socializare.

Dacă în trecut gospodinele se adunau în bucătărie pentru a pregăti masa de Paște, acum comoditatea și lipsa de timp conduc mulți români către catering-ul online „la negru”.

Aceasta a devenit o practică din ce în ce mai populară, însă, în spatele acestui trend, se ascund riscuri de evaziune fiscală și lipsa de transparență privind condițiile de preparare și livrare a produselor.

Cât costă un platou tradițional de Paște?

Comoditatea comandării online a preparatelor de Paște vine la pachet cu prețuri destul de mari, care ajung chiar și la 180 de lei pentru un platou destinat a patru persoane, ce conține toate preparatele tradiționale. Pentru mulți dintre români acest preț pare unul rezonabil, având în vedere că își pot impresiona oaspeții la masă fără niciun pic de deranj.

Dacă nu vrem să depunem mult efort, drobul de miel poate fi comandat de la gospodinele de pe internet de la 65 lei/kg, iar pastrama de berbecuț costă 35 lei/kg. Caserolele de miel ajung și ele la 45 lei/kg.

Nici dulciurile tradiționale nu lipsesc din „oferta” micilor comercianți de pe rețelele de socializare.

Astfel, un cozonac de 1,5 kg ajungând la prețuri de 70 de lei, iar salamul de biscuiți sau alte prăjituri pot ajunge până la 60 lei/kg.

Risc de evaziune fiscală și lipsa de control asupra preparatelor

Una dintre cele mai mari probleme ale acestui trend este că multe dintre persoanele care vând preparatele de Paște online nu respectă obligațiile fiscale, iar comenziile sunt adesea fără bon fiscal, iar ANAF monitorizează acest trend.

Astfel, „micile antreprenoare” beneficiază de o afacere ascunsă, neplătind taxe sau impozite, iar cumpărătorii riscă să primească produse de calitate îndoielnică, preparate în condiții necontrolate sau insalubre.

Chiar dacă este mai ușor să comanzi o masă de Paște deja pregătită, transparența privind modul de pregătire al acestor preparate este aproape inexistentă.

Aceasta poate duce la riscuri de sănătate pentru cei care consumă alimente neetichetate corespunzător sau care nu au fost preparate în condiții igienice corespunzătoare.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele