Acțiunile Chinei și sprijinul acordat Rusiei lui Putin amenință direct securitatea Europei

Acțiunile Chinei și sprijinul acordat Rusiei lui Putin amenință direct securitatea Europei
Vladimir Putin, alături de Xi Jinping, președintele Chinei
Publicat: 27/10/2023, 09:30
Actualizat: 27/10/2023, 11:56

Moscova și Beijingul nu-și ascund intențiile și promovează, în ultima perioadă, o așa-zisă ”nouă eră mondială” în care să joace rolul de dublu pivot și de placă turnantă care să contracareze influența SUA și a NATO.

De mai mulți ani, cooperarea accentuată dintre Rusia și China nu a mai fost doar o sintagmă lipsită de acoperire, cele două țări colaborând permanent.

  • Comerț cu gaze naturale
  • Proiect de gaze naturale lichefiate din Arctica
  • Tehnologia 5G
  • Servicii cloud
  • Transport intelligent
  • Comerțul dintre China și Rusia a revenit la o creștere pozitivă în primele patru luni ale acestui an, în ciuda efectului negativ al pandemiei, comerțul din ianuarie până în aprilie atingând 40,21 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 19,8 la sută de la un an la altul.
  • Comerțul cu produse agricole rusești, produse alimentare, carne de pasăre și carne de vită a cunoscut o creștere uriașă în 2020.
  • China, achiziții majore de avioane de război rusești tehnologie militară
  • Rusia, un client major pentru utilaje și bunuri de larg consum din China.

Potrivit lui Yang Jin, expert la Institutul de Studii Ruse, din Europa de Est și din Asia Centrală, la Academia Chineză de Științe Sociale, toate restricțiile lansate de Occident împotriva Rusiei și Chinei vor fi contracarate în viitorul apropiat.

”Restricțiile lansate de SUA și aliații săi împotriva Chinei și Rusiei au fost sortite eșecului. China și Rusia vor realiza mai multe evoluții cu sau fără participarea occidentală”, a declarat expertul chinez, continuând linia trasată atât de Moscova, cât și de Beijing.

Vladimir Putin vizitează China, ”parteneriatul strategic” merge mai departe

În perioada 17-18 octombrie, Vladimir Putin vizitează ”partenerul strategic”,  Republica Populară Chineză,  pentru a participa la Forumul Internațional Belt and Road.

Parteneriatul și viziunea comună pentru o nouă ordine internațională au fost conturate în timpul vizitei lui Vladimir Putin la Beijing, în luna februarie a anului 2022 și aprofundate în timpul vizitei lui Xi Jinping la Moscova, în luna martie a acestui an.

Adversari declarați ai Occidentului, Rusia și China fac front comun, iar o astfel de realitate – ținând cont de conflictul prelungit din Ucraina și de un conflict în stare incipientă în Orientul Mijlociu – nu poate decât să dea frisoane Vestului.

  • Însăși securitatea europeană este amenințată din cauză că Beijingul alimentează cu echipamente și tehnică militară Moscova, chiar dacă, oficial, ar fi vorba doar despre ”echipamente neletale”.
  • Rusia a achiționat din China veste antiglonț și căști de luptă, dar și drone – pe care le poate folosi pentru a direcționa focul de artilerie sau pentru a arunca grenade asupra inamicului – dar și dispozitive de vedere pe timp de noapte cu termoviziune.

În astfel de condiții, este evident că Bejingul nu mai poate fi considerat un ”partener neutru”, chiar dacă insistă să fie perceput așa, dar jocul la două capete este evident, iar alegerea Chinei este certă: de partea Rusiei lui Putin și împotriva Occidentului.

Cum profită China de slăbiciunea Rusiei lui Putin

Un război prelungit în Ucraina – ceea ce se întâmplă deja – transformă Rusia lui Putin într-o țară dependentă de China, iar analiștii iau în calcul și o Rusie transformată în ”colonie” a Beijingului.

Se poate observa deja cu foarte mare ușurință cum China exploatează energetic Rusia, arătându-și adevăratele intenții din spatele susținerii războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În același timp, China achiziționează petrol rusesc și face eforturi susținute pentru a eluda sancțiunile internaționale și a sprijini economia Rusiei și lanțurile de aprovizionare.

  • În anul 2022, importurile Chinei de energie rusească au crescut la cote spectaculoase, de la 52,8 miliarde de dolari la 81,3 miliarde. În contextul războiului din Ucraina, exporturile energetice ale Rusiei aduc 40% din veniturile înregistrate la nivelul Federației Ruse.
  • Încă de anul trecut, Rusia lui Putin este cel mai mare furnizor de țiței și cărbune al Chinei, iar în luna ianuarie a acestui an a depășit Qatarul, Turkmenistanul și Australia pentru a deveni și cel mai mare furnizor de gaze naturale al Beijingului, potrivit datelor vamale.

Totuși, în fața unei astfel de provocări, Statele Unite contestă ”draga prietenie” clamată de Vladimir Putin și Xi Jinping, spunând că în spate nu există decât interesul Chinei de a contracara influența americană pe plan internațional.

”Aș spune că este oarecum un mariaj de conveniență, mai puțin decât din afecțiune”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA.

Ajutor pentru mercenarii Wagner | Compania chineză SPACETY a furnizat imagini ale rutelor de aprovizionare ale NATO

Sprijinul pe care China l-a acordat și îl acordă Rusiei, după ce armata rusă a invadat Ucraina, în așa-zisa ”operațiune militară specială”, a fost transpus în realitate și într-un alt plan.

Compania chineză SPACETY, sancționată în prezent, a furnizat imagini ale rutelor de aprovizionare ale NATO, precum și ale pozițiilor armatei ucrainene, către grupul Wagner controlat, la momentul respectiv, de ”Bucătarul lui Putin”, Serghei Prigojin.

Informația a fost dezvăluită de Daniel Kritenbrink – adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri în Asia de Est și Pacific – în timpul unor audieri care au avut loc în Congresul SUA.

SPACETY, cu sediul inițial la Beijing și cu sediul internațional în Luxemburg, este o companie spațială specializată în sateliți de mici dimensiuni și servicii bazate pe sateliți. Ulterior, compania chineză SPACETY a fost adăugată pe o listă neagră SUA.


Citește și:

INTERVIU | Alexandru Moldovan, Apa Nova: Până la sfârșitul anului, previzionăm finalizarea modernizării și extinderii a 37 km rețea apă / 19 km rețea canalizare

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Putin a plecat din China cu mâinile goale, dar PROPAGANDA RUSĂ salută ”triumful asupra Vestului”

ANALIZĂ | Racheta balistică intercontinentală Sarmat, noua JUCĂRIE NUCLEARĂ a lui Putin. Va înlocui Satan, dar testele s-au făcut ”pe repede înainte”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică