INTERVIU | Alexandru Moldovan, Apa Nova: Până la sfârșitul anului, previzionăm finalizarea modernizării și extinderii a 37 km rețea apă / 19 km rețea canalizare

INTERVIU | Alexandru Moldovan, Apa Nova: Până la sfârșitul anului, previzionăm finalizarea modernizării și extinderii a 37 km rețea apă / 19 km rețea canalizare

Apa Nova a alocat pentru anul 2023 un buget de 27,2 milioane de euro pentru proiectele de modernizare a sistemului public de alimentare cu apă și canalizare.

Într-un interviu acordat Gândul, Alexandru Moldovan – directorul general adjunct – a anunțat că Apa Nova previzionează ca până la sfârșitul anului să fie finalizată modernizarea și/sau extinderea a circa 37 kilometri de rețea de apă și 19 kilometri de rețea de canalizare.

Lucrările de modernizare și extindere începute sunt Orșova – Uverturii, Valea Largă, Berceni, iar cele noi, Drumul Scalarului, Drumul Iza, Nicolae Caramfil, Marin Dracea. Alte 33 de milioane de euro sunt bugetate pentru 2024 pentru proiectele de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare.

”Aceste investiții sunt realizate cu menținerea tarifelor noastre la un nivel foarte scăzut”

Care este valoarea investițiilor realizate de Apa Nova până acum, în 2023 și care ar fi lungimea rețelei modernizate și extinse doar în 2023?

Apa Nova a efectuat investiții semnificative în infrastructura de apă și canalizare de-a lungul întregii perioade de concesiune. Valoarea totală a acestor investiții depășește 752 de milioane de euro.

Pentru anul 2023, avem un buget de aproximativ 27,2 milioane de euro pentru proiectele de modernizare a sistemului public de alimentare cu apă și canalizare. Aceste proiecte includ reabilitarea sectorului de pompare, înlocuirea, reabilitarea și extinderea rețelelor de apă potabilă și canalizare, precum și implementarea unui sistem de contorizare inteligentă.

Astfel, până la sfârșitul anului previzionăm finalizarea modernizării și/sau extinderii a circa 37 kilometri de rețea de apă și 19 kilometri de rețea de canalizare.

Toate aceste investiții sunt realizate cu menținerea tarifelor noastre la un nivel foarte scăzut, ceea ce ne clasează pe locul 47 din 49 de operatori de utilități din România în ceea ce privește prețurile practicate.

Ce alte investiții vor mai fi făcute până la finalul acestui an? Care sunt drafturile de buget de investiții pentru 2024?

Pentru 2023, avem în vedere finalizarea lucrărilor de extindere și modernizare începute (precum Orșova – Uverturii, Valea Largă, Berceni) și altele noi (precum Drumul Scalarului, Drumul Iza, Nicolae Caramfil, Marin Dracea) .

Investițiile reflectă angajamentul nostru continuu de a îmbunătăți infrastructura pentru a asigura comunității un mediu sigur și durabil, dar și pentru a face față provocărilor legate de gestionarea resurselor într-un mod eficient.

Pentru 2024, estimăm că vom investi aproximativ 33 milioane de euro pentru proiectele de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare.

”Trebuie să ne menținem flexibilitatea și să căutăm soluții alternative atunci când este necesar”

Cum sunteți influențați de diferențele de preț de la data realizării proiectelor până la data execuției? Au fost probleme în stoparea sau amânarea unor investiții? Cât de afectate sunt investițiile Apa Nova de restanțele la plată?

Accesibilitatea fondurilor Veolia a avut un impact profund pozitiv asupra evoluției proiectelor noastre, având în vedere dinamica prețurilor din diverse segmente ale pieței. De la momentul conceperii proiectelor până la execuție, schimbările dramatice ale costurilor materialelor și ale forței de muncă au pus adesea în pericol execuția acestora, iar această volatilitate a prețurilor a fost o provocare constantă, afectând planurile noastre inițiale.

Creșterea costurilor materialelor de construcție, a forței de muncă și a produselor petroliere a avut și continuă să aibă un impact semnificativ asupra bugetului și planului de lucru pentru proiectele în curs de desfășurare. În cazul nostru, procentul de majorare a prețurilor stabilite inițial pentru lucrările de investiții planificate în cadrul planului investițional a fost de peste 30 % pentru intervalul 2021 – 2023.

Cu toate acestea, există modalități de ajustare a planului de lucru și de gestionare a creșterii costurilor materialelor de construcție. Noi am încercat să ne adaptăm la această realitate financiară prin identificarea de alternative mai accesibile, prin căutarea surselor alternative de aprovizionare.

În general, este esențial să luăm în considerare creșterea costurilor materialelor de construcție ca un factor semnificativ în planificarea și execuția lucrărilor. De asemenea, trebuie să ne menținem flexibilitatea și să căutăm soluții alternative atunci când este necesar, pentru a rămâne în limitele bugetului și pentru a respecta termenele de finalizare.

”Între anii 2000 – 2022, am extins rețeaua de canalizare cu 249,5 kilometri”

Ce se poate face pentru adaptarea rețelei de canalizare la schimbările climatice – ploile torențiale aduc cantități uriașe de precipitații și care nu mai pot fi preluate de rețeaua de canalizare?

Reducerea riscului la inundații în zonele centrale și depresionare, protejarea sănătății populației și reducerea impactului asupra mediului și a infrastructurii urbane reprezintă una dintre cele 4 axe ale planului investițional pe care-l implementăm deja, cu un efort estimat la 89,9 milioane euro.

La nivel de investiții în infrastructura publică, între anii 2000 – 2022, am extins rețeaua de canalizare cu 249,5 kilometri, am înlocuit 87,5 kilometri de rețea de canalizare și peste 8.600 de racorduri.

Avem în vedere execuția de noi rețele pluviale cu bazine de retenție și descărcătoare în Râul Dâmbovița.

Capitala se afla în continuă dezvoltare – cartiere noi și creșterea populației rezidente. În același timp niciunul dintre sectoare nu mai are un PUZ, toate fiind suspendate. Ce se întâmplă în acest caz? Sunteți afectați? Din punct de vedere birocratic, cum lucrați cu factorii de decizie? Îngreunează sau nu activitatea dumneavoastră?

Din nefericire, asistăm la o realitate în care dezvoltatorii imobiliari desfășoară proiecte fără a lua în considerare dezvoltarea adecvată a infrastructurii de apă și  canalizare, cu impact semnificativ asupra calității vieții locuitorilor.

Abordăm această provocare în colaborare cu autoritățile locale competente. Prin coordonarea eforturilor noastre și prin aplicarea unei strategii adecvate de dezvoltare a rețelelor de apă și  canalizare, suntem încrezători că putem gestiona cu succes aceste situații și să aducem îmbunătățiri semnificative infrastructurii urbane.

Este esențial să lucrăm împreună pentru a asigura un viitor mai bun pentru comunitatea în care ne desfășurăm activitatea.

”Am început implementarea de sisteme fotovoltaice”

Care sunt proiectele rezidențiale care beneficiază de o atenție sporită din punct de vedere investițional?

Apa Nova București acordă atenție tuturor proiectelor rezidențiale și în funcție de posibilitățile tehnice, dar și de statutul juridic al terenurilor efectuează proiecte și lucrări de redimensionare și extindere a infrastructurii de apă și canalizare.

Actualmente, specialiștii companiei Apa Nova au în desfășurare lucrări pentru a conecta cartiere rezidențiale din zonele Luncilor – Sector 3, Valea Largă – Sector 6, Orșova – Uverturii – Sector 6 și Berceni – Sector 4 la sistemul centralizat de apă și canalizare.

Apropo de schimbări climatice, care este valoarea investițiilor Apa Nova în sisteme de producție a energiei din surse nepoluante precum și investiții în digitalizare pentru reducerea consumului de energie din surse clasice?

În 2022, Apa Nova și-a direcționat eforturile pentru creșterea eficienței echipamentelor și proceselor în vederea reducerii consumului de energie și a costurilor asociate. Totodată, am început implementarea de sisteme fotovoltaice având în vedere creșterea semnificativă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Aceste investiții vor contribui la diminuarea costurilor directe cu energia electrică, precum și la o mai mare independență energetică prin utilizarea energiei verzi.

Ca de exemplu, autonomia energetică a Stației de Epurare Apă Uzată Glina a atins nivelul de 74,96%, ca urmare a producției interne de energie electrică prin microhidrocentrale și arderea biogazului rezultat din fermentarea nămolului.

Implementarea tuturor acestor măsuri a determinat o scădere semnificativă a consumului de energie electrică la nivel de companie, ajungând în 2022 la aproximativ 41,6% din valoarea înregistrată în anul 2001.

De asemenea, într-un efort continuu de a susține dezvoltarea durabilă, Apa Nova, o companie Veolia, are planificate pentru anul 2023 investiții în protecția mediului în valoare de aproximativ 36 milioane de lei, cu focus pe dezvoltarea producției de energie regenerabilă

Alexandru Moldovan – directorul general adjunct Apa Nova

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern