Adolescenții din Marea Britanie au descoperit o metodă de a scăpa de școală. Elevii folosesc suc de portocale pentru a falsifica testele Covid

Publicat: 04 07. 2021, 15:29

Un nou trend apărut pe TikTok face furori. Elevii au descoperit că aplicarea sucului de portocale pe un test Covid poate genera un rezultat fals „pozitiv”.

Fenomenul – care a fost verificat printr-un experiment de către The Guardian – nu este rezultatul sucului care conține virusul. Mai degrabă pare a fi legat de aciditate. Efectul ar fi fost observat și în cazul altor alimente și băuturi, inclusiv ketchup, ketchup, kiwi, oțet, dezinfectant și Coca-Cola. Astfel, cu cât un suc, de exemplu, este mai acidulat, cu atât mai sigur poți obține un test pozitiv de Covid-19.

Un profesor de știință din Marea Britanie a spus că studenților li s-a prezentat efectul sucului de portocale.

„Ei spun că este o modalitate excelentă de a obține două săptămâni libere de la școală”.

Prof. Andrea Sella de la University College London a declarat că descoperirea nu a fost surprinzătoare.

„Aș adăuga că nu este un „fals pozitiv” în adevăratul sens. Pentru că falsurile pozitive sunt cele care au loc în ciuda respectării protocolului. ”

„Trucul” a fost, de asemenea, prezentat pe TikTok, cu videoclipuri cu oameni care încercau cu diferite alimente sau băuturi. Potrivit ziarului, au existat peste 6,5 milioane de vizionări ale videoclipurilor încărcate pe platforma de socializare sub termenul de căutare #fakecovidtest.

Jon Deeks, profesor de biostatistică la Universitatea din Birmingham, a criticat practica.

„Falsurile pozitive afectează nu doar acel copil, ci și familia, așa că este un lucru destul de egoist. Există modalități mai puțin dăunătoare de a falsifica”, a spus el.

Altă modalitate de „falsificare” a unui test Covid-19

Mark Lorch, profesor de comunicare științifică și chimie la Universitatea din Hull, a spus că este posibil să se identifice un test pozitiv „falsificat” prin spălarea acestuia cu o soluție tampon care restabilește pH-ul corect al dispozitivului. După acest proces, linia „pozitivă” dintr-un test fals dispare, dezvăluind rezultatul negativ.

Geoff Barton, secretarul general al Asociației Conducătorilor de Școli și Colegii, a declarat:

„Utilizarea necorespunzătoare a testelor  în orice mod nu este foarte utilă și am descuraja puternic acest comportament. Suntem siguri că acest lucru implică o minoritate foarte mică de elevi și că, în cea mai mare parte, testele sunt utilizate corect.

Cu toate acestea, am îndemnat pe părinți să se asigure că testele nu sunt utilizate în mod abuziv și le-am sugera elevilor interesați de reacțiile chimice că cel mai bun loc pentru a afla este la cursurile de chimie din școală”.