Aeronava militară a Forțelor Aeriene Române a evacuat azi noapte patru persoane din Kabul, dintre care trei străini. Alți 14 români așteaptă să fie luați de pe aeroport

Publicat: 20 08. 2021, 10:01

Al doilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a finalizat cu evacuarea a unui român și a altor trei cetățeni străini care reușiseră să ajungă în siguranță pe aeroportul internațional. Alți 14 români au intrat în sigururață în aeroport și așteaptă să revină aeronava de la Islamabad pentru evacuare.

Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a evacuat, în cursul dimineții de vineri, 20 august, patru cetățeni -un român, un american, un bulgar și un britanic – de pe aeroportul internațional din Kabul, în condiții de siguranță, au transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul Apărării Naționale (MApN), parte a Celulei de criză interinstituționale pentru evacuarea cetățenilor români aflați în Afganistan, convocată la data de 13 august de către șeful diplomației române, Bogdan Aurescu. La acea dată, MAE a ridicat la maximim nivelul de alertă pentru Afganistan, „Părăsiți imediat țara”.

Ulterior, tot vineri dimineață, MAE a anunțat că un grup format din 14 cetățeni români a fost transferat în incinta Aeroportului internațional din Kabul. Cetățenii români sunt în siguranță în incinta aeroportului, fiind pregătiți pentru evacuare pe cale aeriană. Cei 14 cetățeni români sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan și s-au aflat până în cursul acestei dimineți într-o bază militară din afara aeroportului internațional, fiind transferați în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe și dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale, în coordonare cu și cu sprijinul unor parteneri internaționali ai României și în cooperare cu compania angajatoare.

Acești 14 cetățeni români vor putea astfel să fie evacuați cu ocazia următorului zbor al aeronavei militare românești staționate în prezent la Islamabad.

MAE transmisese, joi, că a momentul derulării operațiunii de către aeronava militară românească erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan 33 de cetățeni români, iar dintre aceștia, 16 persoane au solicitat asistență în vederea evacuării de pe teritoriul afgan, respectiv angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.

Ajutor pentru cetățenii statelor aliate

Zborul de vineri dimieață a fost al doilea al aeronavei militare de transport românești, care a evacuat, în noaptea de joi spre vineri, un alt cetățean român din Kabul. Ca și joi, după preluărea celor patru cetățeni, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde va staționa în perioada următoare, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

Potrivit MAE, cetățeanul român este angajat al unei agenții NATO, a optat recent pentru evacuare și se afla pe aeroportul internațional din Kabul, la fel ca și cei trei cetățeni ai unor state europene/aliate: un cetățean bulgar, unul britanic și unul american.

Ca și în cazul primului zbor, pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate. În plus, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale continuă demersurile complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului către aeroport a altor cetățeni români aflați în afara aeroportului. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul.

„Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul, care nu au făcut posibil accesul altor cetățeni români spre aeroport până la momentul decolării aeronavei românești de pe aeroportul din Kabul, persistă. În aceeași situație se află și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor”, a transmis MAE.

Ulterior preluării pasagerilor, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat în România.

Aeronava Forțelor Aeriene Române va continua staționarea în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

Vor fi preluați și studenții afgani în România

„De asemenea, Celula de criză interinstituțională a efectuat deja demersurile necesare pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească”, a transmis MAE.

Potrivit MAE, situația de securitate din Kabul se menține complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcție de diverși factori, care au propria dinamică.

„Prioritatea Celulei de criză interinstituționale este în prezent asigurarea tranzitului spre aeroport în condiții de siguranță cât mai bune, în circumstanțele de securitate existente, pentru cetățenii români care au solicitat evacuarea. Ca și în cazul cetățenilor români preluați deja, Celula de criză interinstituțională va acționa pentru a prelua cetățenii români care au solicitat repatrierea de îndată ce sunt întrunite condițiile de preluare din aeroport și pentru a-i evacua aerian de îndată ce va fi posibil”, a transmis MAE.

Criza din Afganistan a provocat, ca într-un joc de domino, și criza refugiaților. Din pricina deteriorării situației, populația civilă cere acum protecție internațională, inclusiv în România. Gândul a publicat, ÎN EXCLUSIVITATE, mărturiile cutremurătoare pe care refugiații le-au făcut în tentativa de a-i îndupleca pe judecătorii români și de a obține luarea în custodia statului. Ei se tem că, odată predați noului regim de la Kabul, vor fi executați sub acuzația de trădare