Afganii aduși în țară de MAE vor trăi în România cu 16 lei pe zi. Primesc 6 lei pentru mâncare și 10 lei bani de buzunar

Publicat: 10 09. 2021, 16:02
Afganii au fost aduși în România cu o cursă TAROM/Sursa/Mediafax

Cei 76 de cetățeni afgani, foști colaboratori ai Armatei Române sau studenți cu burse în țara noastră, au fost cazați în Centrul pentru Refugiați de la Galați. Aceștia au primit strictul necasar pentru supraviețuire și vor sta în carantină timp ce 14 zile, după care vor începe procedurile pentru acordarea azilului.

România a evacuat din Afganistan, până la acest moment, 76 de cetățeni afgani, 7 cetățeni ai unor state aliate și pe toți cei 49 de cetățeni români care au dorit să revină în țară.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, afganii au fost duși la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi, unde, conform procedurii, au intrat în carantină pentru următoarele 14 zile. Aceștia au primit deja obiecte de igienă personală, pături, veselă, detergenți și alte bunuri necesare traiului zilnic, urmând ca de masa acestora să se ocupe, pe perioada carantinei, autoritățile locale.

La finalul celor două săptămâni, foștii colaboratori ai soldaților români vor intra în procedura de obținere a azilului și vor fi intervievați de ofițerii Inspectoratului General pentru Imigrări, în fața cărora vor trebui să expună motivele pentru care solicită azil din partea statului român.

În paralel, afganii vor beneficia de consiliere psihologică, vor lua lecții de limba română și vor învăța elemente de bază legate de poporul român și obiceiurile sale. Totodată, cei care au venit în țara noastră împreună cu copiii, îi vor putea înscrie pe cei mici la școlile românești.

Celula de criză rămâne activă

După carantină, refugiații afgani vor primi bani din partea statului, pentru a se putea întreține. În acest sens, conform legislației din țara noastră, azilanții urmează să încaseze 16 lei pe zi, dintre care 6 lei sunt pentru hrană iar 10 lei bani de buzunar. În același timp, vor primi și câte 60 de lei pentru haine, de două ori pe ani, o dată pentru sezonul cald și o dată pentru sezonul rece.

Totuși, conform surselor citate, după ce vor deveni azilanți cu acte în regulă, afganii vor primi drept de muncă pe teritoriul țării noastre și vor putea să părăsească, la cerere, Centrul de la Galați.

Până în prezent, România a evacuat din Afganistan 76 de cetățeni afgani din categoriile mai sus amintite, 7 cetățeni ai unor state aliate și pe toți cei 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați. În prezent, nu mai sunt cetățeni români pe teritoriul afgan care să solicite evacuarea, a precizat Ministerul Afacerilor Extrene (MAE).

Celula de criză interinstituțională condusă de ministrul Bogdan Aurescu își continuă activitatea și întreprinde demersuri, în regim de permanență, 24/7, pentru gestionarea situației cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România – procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea și validarea de securitate a acestora. În acest scop, Celula interinstituțională de criză menține o legătură permanentă cu partenerii internaționali, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.