Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat utilizarea unui vaccin împotriva variolei maimuţei

Publicat: 22 07. 2022, 18:09
Sursa foto: Shutterstock

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, vineri, că a autorizat vaccinul Imvanex, folosit contra variolei umane, pentru a fi utilizat împotriva răspândirii variolei maimuţei. Până în prezent, virusul a fost confirmat în 71 de ţări și ar putea primi nivelul de alertă maximă din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Prin intermediul unui comunicat, autoritatea sanitară europeană a precizat: „Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”.

Produs de compania daneză Bavarian Nordic, vaccinul Imvanex este autorizat din 2013, în Uniunea Europeană, pentru prevenirea variolei. Având în vedere similitudinea dintre cele două tipuri de virusuri, serul a fost aprobat pentru utilizare și împotriva variolei maimuţei.

În deschiderea reuniunii Comitetului de Urgenţă, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat, joi, îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei și a solicitat sfatul experţilor. Pe baza recomandărilor Comitetului, el ar putea declara o eventuală urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai ridicat grad de alertă al agenţiei sanitare.

Potrivit celor mai recente statistici ale autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC), situaţia s-a agravat în ultimele săptămâni, iar numărul cazurilor a ajuns, în prezent, la peste 15.300, raportate în 71 de ţări.

La o primă întrunire, desfăşurată pe 23 iunie, Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost sfătuit de majoritatea experților să nu declare stare de urgenţă sanitară publică de amploare internaţională, informează digi24.ro.

Variola maimuței a fost depistată pentru prima dată la om în 1970, fiind mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola umană, eradicată în 1980. Boala debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori, este benignă şi se vindecă spontan, după două sau trei săptămâni.