Agenția Națională de Integritate (ANI) a preluat președinția Network for Integrity pentru următorii doi ani: ”Această nouă poziție ne onorează și ne responsabilizează în egală măsură”

Publicat: 11 02. 2021, 20:41
Actualizat: 11 02. 2021, 20:44
Agenția Națională de Integritate (ANI) a preluat președinția Network for Integrity pentru următorii doi ani

Agenția Națională de Integritate a preluat, începând de astăzi, Președinția Network for Integrity – Rețeaua pentru Integritate, pentru următorii doi ani. Anterior, această poziție fusese ocupată de Înalta Autoritate pentru Transparența Vieții Publice din Franța (HATVP).

Rețeaua pentru Integritate reprezintă o inițiativă internațională formată din 14 instituții independente cu rol în prevenirea corupției de pe 4 continente, înființată la Paris în anul 2016, cu scopul de a promova principiile de bună guvernare.

Rețeaua pentru Integritate este, de altfel, prima platformă internațională care vizează exclusiv domeniul integrității și – alături de ANI – este formată din instituții din Franța, Mexic, Georgia, Croația, Coreea de Sud, Republica Moldova, Letonia, Coasta de Fildeș, Senegal etc.

”Valori și misiuni comune”

Aceste 14 instituții care fac parte din Rețeaua pentru Integritate ”împărtășesc valori și misiuni comune în domeniul asigurării integrității oficialilor publici, transparenței și eticii”, transmite Agenția Națională de Integritate într-un comunicat.

”Alături de ANI, cu prilejul reuniunii de astăzi, Institutul Național pentru Transparență, Acces la Informații și Protecția Datelor Personale (INAI) din Mexic a fost ales să ocupe poziția de Vicepreședinte al Rețelei pentru Integritate, pentru un mandat de doi ani”, precizează ANI.

”Deoarece toate țările sunt afectate de corupție și pentru că anumite fenomene se extind dincolo de granițele naționale, este esențial să se ia măsuri concrete și să se ofere soluții la nivel internațional pentru lupta împotriva corupției și a încălcărilor integrității și să se promoveze o bună guvernare, transparență și o guvernare deschisă .

Prin urmare, în ciuda diferitelor statuturi și misiuni ale acestora, mai multe instituții au decis să se unească pentru a crea Rețeaua pentru integritate. Rețeaua își propune să dezvolte și să promoveze o cultură internațională a integrității pentru a consolida încrederea pe care cetățenii o acordă guvernelor și serviciilor publice”

Rețeaua pentru Integritate

Florin Moise, vicepreședinte ANI: ”Sperăm ca ANI să se ridice la nivelul de profesionalism impus de colegii noștri francezi

Această poziție este precedată de deținerea de către ANI a Vicepreședinției Rețelei, începând cu luna decembrie 2018, ca urmare a votului unanim al membrilor.

Florin MOISE, Vicepreședintele Agenției Naționale de Integritate, declară că această nouă poziție obținută de ANI este onorantă și, nu în ultimul rând, ”responsabilizează în egală măsură”.

”Apreciem fructuoasa colaborare stabilită cu HATVP Franța în timpul acestor ani și sperăm ca acesta să reprezinte un angajament pe termen lung. Mulțumim totodată membrilor Rețelei pentru votul de încredere acordat Agenției Naționale de Integritate în decembrie 2018 pentru preluarea Vicepreședinției Network for Integrity și implicit, a Președinției Rețelei. Sperăm ca în următorii doi ani, ANI să se ridice la nivelul de profesionalism impus de colegii noștri francezi. Vă asigurăm de faptul că această nouă poziție ne onorează și ne responsabilizează în egală măsură”, a declarat Florin MOISE, Vicepreședintele Agenției Naționale de Integritate.

La rândul său, secretarul general al ANI – Silviu Popa – a declarat că obiectivele propuse reprezintă, practic, trei arii de acțiune.

”Obiectivele pe care ni le propunem în acest mandat se concentrează pe trei arii de acțiune: consolidarea internă a Rețelei, o mai bună interacțiune cu organismele și donatorii internaționali din domeniul luptei împotriva corupției și nu în ultimul rând creșterea vizibilității Rețelei în rândul publicului larg”a declarat la ceremonia de preluare a mandatului, Silviu Popa, Secretarul General al ANI.

”Rețeaua pentru integritate este alcătuită în prezent din 14 instituții din 14 țări diferite de pe 4 continente. În ciuda diferitelor tradiții juridice, toate aceste instituții împărtășesc valori comune și îndeplinesc sarcini legate de transparență, etică și integritate a funcționarilor publici. Își îndeplinesc toate atribuțiile fără a primi instrucțiuni de la puterile politice și dețin statuturi non-jurisdicționale.

Pentru a promova integritatea, rețeaua are mai multe obiective, inclusiv acela de a facilita schimbul de informații și cele mai bune practici între membri. Aceste schimburi sunt facilitate de asemănările în ceea ce privește obiectivele și misiunile care există între diferitele instituții”

Rețeaua pentru Integritate