Autoritățile olandeze au capturat azi, 15 aprilie, a cincea persoană suspectă în cazul furtului tezaurului dacic de la muzeul Assen, din orașul Drents. Ceilalți patru suspecți se află încă în arest. Recent, Diederik Greive, ofiţer şef al Parchetului din nordul Ţărilor de Jos, a menționat că se așteaptă ca artefactele să fie găsite în curând.
Al cincilea suspect în cazul furtului tezaurului dacic de la muzeul din Drents a fost prins de autoritățile olandeze în decursul zilei de marți 15 aprilie., transmite DIGI 24. Este vorba de un bărbat în vârstă de 36 de ani din Alkmaar, capturat în propria sa locuință. În urma perchezițiilor, autoritățile au confiscat „medii de date digitale”, ce urmează a fi analizate.
Anunțul vine la scurt timp după ce ofiţerul şef al Parchetului din nordul Ţărilor de Jos și-a exprimat încrederea că tezaurul dacic va fi găsit în curând.
„Ne aşteptăm să îl găsim. Există încă suficiente informaţii cu care putem lucra. Oamenii (suspecţii, n.r.) sunt încă în arest şi sunt interogaţi. Încă lucrăm din greu la asta”, a sublinia el în emisiunea „Cassata” de la Radio Drenthe.
Autoritățile au făcut publice imaginile a trei dintre persoanele capturate.
„În acest caz, am mers foarte departe în difuzarea de informaţii de la suspecţi care erau deja în arest”, recunoaşte Greive. „Întotdeauna trebuie să vezi mai întâi dacă este legal. Ei bine, a fost. A existat o indicaţie. Apoi trebuie, de asemenea, să te gândeşti: va funcţiona? Această aşteptare s-a dovedit a exista. Chiar aveam nevoie de indicii cu privire la locul în care au fost acele persoane care au fost reţinute”, a mai precizat ofiţerul şef al Parchetului din nordul Ţărilor de Jos, Diederik Greive.
Valoarea totală a artefactelor dacice a fost stabilită la 5,8 milioane de euro. Potrivit Muzeului Național de Istorie a României, în cadrul expoziției de la muzeul Drents, „Dacia! Empire of Gold and Silver”, au fost expuse 673 de bunuri arheologice din aur masiv și metale prețioase din patrimoniul național al României și a avut un număr de peste 77.000 de vizitatori. Piesa de rezistenţă a colecţiei, Coiful de la Coţofeneşti, a fost asigurată pentru 4,3 milioane de euro.
În seara de 24 spre 25 ianuarie, mai multe persoane au pătruns în clădirea muzeului Drents și au sustras Coiful de aur de la Coţofeneşti (datat în secolele V-IV î.Hr.) şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), printre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României.
FOTO: Shutterstock
Citește și: