Aleksandr Lukaşenko: Belarus ar putea găzdui arme nucleare și păstra o parte din echipamentele Rusiei

Aleksandr Lukaşenko: Belarus ar putea găzdui arme nucleare și păstra o parte din echipamentele Rusiei
Publicat: 17/02/2022, 15:05

Liderul belarus Aleksandr Lukașenko, aliat al Kremlinului, a spus, joi, că țara sa este gata să găzduiască „arme nucleare”, daca va simți o amenințare din partea Occidentului. Declarațiile survin în plină criză ruso-ucraineană.

„Dacă va fi necesar (…) vom desfăşura nu doar arme nucleare, ci şi arme supernucleare, arme promiţătoare, pentru a ne apăra teritoriul”, a declarat Lukaşenko, potrivit Agerpres.

Amenințarea este valabilă dacă vor fi luate „măsuri stupide” de către „dușmanii” Republicii Belarus, a anunțat Lukașenko.

Fără amenințări din partea „țărilor neprietenoase”, nu va fi nevoie de arme nucleare în Belarus, timp de 100 de ani, a mai spus Lukașenko.

Belarusul ar putea păstra o parte din echipamentele militare rusești

Mai mult, tot joi, Lukașenko a precizat că Republica Belarus ar putea păstra o parte din echipamentele militare aduse de Rusia pentru exercițiile comune încă în curs. Acesta a adăugat că vrea să discute cu privire la acest subiect cu Moscova.

Cu o zi înainte, șeful diplomației belaruse, Vladimir Makei, garanta că „niciun soldat, niciun echipament nu va staționa pe teritoriul Belarusului, după manevrele militare cu Rusia”, programate să se încheie pe 20 februarie.

Lukașenko a mai precizat că Belarusul dorește să cumpere mai multe sisteme rusești de rachete antiaeriene pe care să le amplaseze în vecinătatea capitalei Minsk.

Moscova a negat de mai multe ori că ar dori să invadeze Ucraina, deși, de la sfârșitul lui 2021, această țară a desfășurat zeci de mii de soldați lângă frontiera ucraineană.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult