Aleksei Navalnîi a primit Premiul Saharov, acordat de Parlamentul European: ”A luptat neîncetat împotriva corupţiei regimului Vladimir Putin”

Aleksei Navalnîi a primit Premiul Saharov, acordat de Parlamentul European: ”A luptat neîncetat împotriva corupţiei regimului Vladimir Putin”
Aleksei Navalnîi a primit Premiul Saharov | Foto - Profimedia Images
Publicat: 20/10/2021, 17:47

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, la Moscova, a fost distins cu Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire, a anunțat Parlamentul Uniunii Europene.

Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire – numit după fizicianul și disidentul Andrei Saharov – este un premiu care a fost înființat în luna decembrie 1988 de către Parlamentul European, fiind acordat, anual, persoanelor sau organizațiilor care și-au dedicat viața apărării drepturilor omului și a libertății de gândire.

Selecția candidaților este întocmită de Comisia pentru Afaceri Externe și de Comisia de Dezvoltare din cadrul Parlamentului European.

Aleksei Navalnîi a fost propus pentru acordarea Premiului Saharov de grupurile PPE și Înnoim Europa

Aleksei Navalnîi a fost distins cu acest premiu pentru lupta permanentă pe care o duce, de mai mulți ani, împotriva ”corupţiei regimului Vladimir Putin”, iar președintele Parlamentului European a cerut ”eliberarea sa de imediată!.

”Aleksei Navalnîi este câştigătorul de anul acesta al Premiului Saharov. A luptat neîncetat împotriva corupţiei regimului Vladimir Putin. Acest lucru l-a costat libertatea şi aproape viaţa. Distincţia acordată astăzi recunoaşte curajul său imens. Reiterăm apelul nostru pentru eliberarea sa imediată”, a declarat – prin intermediul Twitter – David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

Aleksei Navalnîi a fost propus pentru acordarea Premiului Saharov de grupul Partidului Popular European (PPE) şi de grupul Înnoim Europa, pentru ”curajul manifestat în lupta pentru libertate, democraţie şi drepturile omului”.

Condamnat la doi ani și opt luni de închisoare, etichetat drept ”terorist” și ”extremist”

Critic feroce al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare într-un proces pe care l-a caracterizat ca fiind ”politic”. Instanța i-a acordat credit pentru aproximativ un an de la pedeapsa pe care o executase deja sub arest la domiciliu, hotărând ca Navalnîi să mai petreacă încă doi ani și opt luni după gratii.

Disidentul rus a fost condamnat într-un dosar de fraudă despre care a spus – de fiecare dată – că a fost ”fabricat” de Moscova, iar cu doar câteva zile în urmă a apărut în fața unei comisii speciale a penitenciarului unde este încarcerat.

Deloc surprinzător, în opinia sa, deținutul Navalnîi a fost catalogat drept ”terorist” și ”extremist”, reușind – ulterior –, prin intermediul avocaților săi, să transmită un mesaj care a fost postat pe pagina personală de Instagram (toate detaliile AICI).

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...