Alexei Navalnîi, declarat ”terorist” și ”extremist” de o comisie specială a penitenciarului: ”Mă temeam că vor cere să pup portretele lui Putin”

Alexei Navalnîi, declarat ”terorist” și ”extremist” de o comisie specială a penitenciarului: ”Mă temeam că vor cere să pup portretele lui Putin”
Alexi Navalnîi, declarat ”teorist” și ”extremist” | Foto - Alexei Navalnîi Instagram
Publicat: 11/10/2021, 14:47
Actualizat: 11/10/2021, 15:41

Condamnat la închisoare într-un dosar de fraudă despre care a spus – de fiecare dată – că a fost ”fabricat” de Moscova, disidentul rus Alexei Navalnîi, cel mai vehement contestatar al lui Vladimir Putin, a apărut în fața unei comisii speciale a penitenciarului unde este încarcerat.

Deloc surprinzător, în opinia sa, deținutul Navalnîi a fost catalogat drept ”terorist” și ”extremist”, reușind – ulterior –, prin intermediul avocaților săi, să transmită un mesaj care a fost postat pe pagina personală de Instagram.

Alexei Navalnîi povestește, practic, cum a decurs respectiva înfățișare în fața comisiei speciale, oferind un tablou aproape incredibil în urma căruia i s-a modificat ”statutul” de deținut și a devenit, oficial ”terorist”.

Vot în unanimitate împotriva ”extremistului” Navalnîi

Comisia specială a penitenciarului unde disidentul rus ispășește o condamnare de 2 ani și 8 luni de închisoare a votat, în unanimitate, schimbarea statutului deținutului Navalnîi în ”terorist” și ”extremist”, semn că presiunea împotriva sa este departe de a se afla pe un trend descendent.

Într-un discurs ținut în sala de judecată de la Moscova, înainte de pronunțarea sentinței, Navalnîi a acuzat autoritățile ruse și pe președintele Vladimir Putin că sunt responsabili pentru persecuția și otrăvirea sa.

Navalnîi a povestit că a fost dus în fața unui număr impresionant de oameni care au participat la respectiva ședință, și că atmosfera semăna cu aceea de la o nuntă, numai că în locul mirilor se afla ”șeful”, așezat sub ”portretele liderilor”.

 ”Mă întreb de ce este totul atât de solemn? Există prea mulți participanți pentru o acțiune obișnuită. Aveți de gând să citiți decizia prin care sunt condamnat la moarte?”, s-a întrebat Alexei Navalnîi atunci când a apărut în fața comisiei speciale a penitenciarului.

”Viața mea nu valorează doi cenți, dar voi face tot ce pot pentru ca legea să prevaleze”

Alexei Navalnîi, la momentul condamnării

Alexei Navalnîi, un deținut ”predispus la evadare”

Potrivit acuzatorilor săi, Navalnîi – care a fost încarcerat pe 11 martie 2021 – este un deținut periculos, ”predispus la evadare”, iar disidentul transmite că nu i-a venit ”să-și creadă urechilor”.

Ironic, acesta mai spune că s-a bucurat excesiv, atunci când a auzit de ce este acuzat, motiv pentru care i s-a și ordonat să vorbească numai atunci când îi va fi permis.

Comisia specială a penitenciarului a accentuat și faptul că Alexei Navalnîi promovează o ”ideologie extremistă și teroristă”, iar acesta a mai transmis că este verificat, la scurte intervale de timp, pentru ca nu cumva să încerce să fugă.

Disidentul este străbătut de un ”fior” atunci când află că este etichetat drept ”extremist”, însă are puterea să glumească și spune că avea o altă ”teamă”, aceea de a nu fi pus să ”pupe” portretele lui Vladimir Putin.

”Acum am un semn deasupra patului, care spune că sunt terorist” (…) Mă temeam că vor cere să pup portretele lui Putin și să memorez citatele lui Medvedev, dar nici acest lucru nu este necesar”, a mai transmis Alexei Navalnîi pe contul de Instagram.

Până la acest moment, autoritățile ruse nu au confirmat modificarea statutului lui Alexei Navalnîi, iar Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) nu a răspuns la o cerere privind statutul acestuia.

Alexei Navalnîi a acuzat Kremlinul pentru tentativa de asasinat

Alexei Navalnîi a fost internat într-un spital din Germania după ce i s-a făcut rău – în luna august a anului 2020 – la bordul unui avion cu care se deplasa de la Tomsk către Moscova. El a fost internat, inițial, într-un spital din Rusia, dar a fost transferat ulterior în Germania pentru a primi îngrijiri. În repetate rânduri, disidentul a declarat că otrăvirea sa ar fi fost comandată chiar de către președintele Rusiei, Vladimir Putin.

În urma verificărilor efectuate, autoritățile din Germania au stabilit că există ”dovezi fără echivoc” ale prezenței unui agent chimic din grupul Noviciok în organismul disidentului rus. Ulterior, alte două laboratoare de specialitate din Franţa şi Suedia au confirmat rezultatele.

Aleksei Navalnîi îl acuză, în continuare, pe Vladimir Putin că ar fi ordonat atacul împotriva sa, acuzații negate vehement de către autoritățile de la Moscova.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase