Alexander Lukașenko crede că Polonia și NATO vor să preia vestul Ucrainei pentru a dezmembra țara: „Ceea ce ne îngrijorează este faptul că ei sunt gata”

Publicat: 23 05. 2022, 23:40
Actualizat: 23 05. 2022, 23:40
Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko / Sursa foto - ARHIVĂ: Profimedia

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, s-a declarat „îngrijorat”, în cadrul unei întâlniri la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin, de ceea ce a numit mișcările țărilor occidentale de a „dezmembra” Ucraina. El a acuzat Polonia că încearcă să pună stăpânire pe partea de vest a țării

„Ceea ce ne îngrijorează este faptul că ei sunt gata, polonezii și NATO, să iasă, să ajute la preluarea vestului Ucrainei, așa cum era înainte de 1939”, a susținut Lukașenko în timpul întâlnirii televizate alături de președintele rus Vladimir Putin.

Liderul belarus, un aliat apropiat al lui Putin, a susținut că autoritățile de la Kiev vor trebui, în cele din urmă, să ceară ajutor „pentru a preveni preluarea vestului Ucrainei”.

Moscova a sugerat, în trecut, că Polonia încearcă să stabilească controlul asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, afirmație pe care Varșovia o neagă, calificând-o dezinformare.

Polonia este unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, stat care a trimis arme în țara invadată de Rusia și a găzduid peste 3 milioane de refugiați ucraineni.

La rândul său, Belarus susținea, în luna martie, că forțele sale armate nu participă la ceea ce Moscova numește „operațiunea specială” în Ucraina.

În schimb, a fost o rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de trupe peste graniță, în ziua invaziei, pe 24 februarie, notează Hotnews.ro.

Polonia, împărțită între Germania nazistă și Uniunea Sovietică în 1939

În cadrul unui pact de neagresiune semnat în 1939, chiar înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă și Uniunea Sovietică și-au împărțit Polonia între ele.

Cea mai mare parte a teritoriului confiscat de Moscova se află acum fie în Belarus, fie în Ucraina, în timp ce Kaliningrad este o exclavă a Rusiei.


Vă recomandăm și:

Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko au glumit pe seama haosului economic provocat de război și a sancțiunilor occidentale: „Vom avea o discuţie serioasă cu Occidentul. Le datorăm mulțumiri”