INTERVIU | Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova: „Compania noastră a prevăzut pentru anul 2022 în domeniul public investiții de aproximativ 194 milioane lei”

INTERVIU | Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova: „Compania noastră a prevăzut pentru anul 2022 în domeniul public investiții de aproximativ 194 milioane lei”
Publicat: 12/07/2022, 10:25
Actualizat: 12/07/2022, 11:13

Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova, a vorbit, într-un interviu pentru GÂNDUL, despre soluțiile destinate modernizării rețelei de canalizare din Capitală și planul investițional pe 2022 al companiei.

Ce cuprinde planul investițional pe 2022 în ceea ce privește canalizarea? Care sunt cele mai importante investiții?

Compania noastră a prevăzut pentru anul 2022 în domeniul public investiții de aproximativ 194 milioane lei, echivalentul a 39,2 milioane euro, alocați astfel :

  • 115,6 milioane lei (23,4 milioane euro) sunt incluși în cadrul Noului Program Investiţional Obligatoriu alocați la rândul lor pe 4 axe majore, respectiv: 37,6 milioane lei pentru reducerea riscului la inundații (lucrări la colectoare); 25,4 milioane lei pentru redimensionarea rețelelor de apă și canalizare; 49,3 milioane lei pentru proiecte de extinderi ale rețelei de apă potabilă și de canalizare și 3,3 milioane lei pentru realizarea de puțuri noi de mare adâncime în București, pentru alimentare în caz de forță majoră;

  • 61,7 milioane de lei pentru proiectele de modernizare, reabilitare a sectorului pompare, înlocuire/reabilitare rețele de apă potabilă și de canalizare și contorizare inteligentă;

  • 3 milioane lei pentru alte lucrări de dezvoltare a sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare;

  • 13,8 milioane lei pentru înlocuirea conductelor de azbociment, reabilitarea fântânilor, a stațiilor de preepurare şi a instalațiilor de evacuare a apei din pasajele subterane.

În ceea ce privește doar investițiile pentru sistemul de canalizare din Capitală, valoarea bugetată de Apa Nova în acest an se ridică la 86 milioane de lei, alocate pe categoriile enumerate mai sus.

Care este stadiul investițiilor în canalizare pentru primele 6 luni din 2022?

Din totalul de investiții în valoare de 86 milioane de lei (aproximativ 17,4 milioane de euro) planificate pentru anul 2022 în sistemul de canalizare, în perioada ianuarie – iunie 2022, am reușit implementarea de proiecte în valoare de 38 milioane de lei (7,7 milioane euro ~ 44%), majoritar concentrate pe extinderi și redimensionări.

Cum se implică Apa Nova din punct de vedere investițional în ceea ce privește reabilitarea colectorului A0- Tineretului – Olteniței – Splaiul Unirii, care deservește zone frecvent inundabile?

Modernizarea rețelei de canalizare a Capitalei presupune eforturi permanente, iar noi avem grijă să abordăm de o așa manieră lucrările de reabilitare, modernizare și extindere a rețelei astfel încât să evităm pe cât posibil disconfortul creat populației și să reducem efectele negative asupra circulației rutiere și mediului, inclusiv reducerea vibrațiilor și a zgomotului, prin utilizarea celor mai noi tehnologii minim invazive, non-distructive, pentru a evita săpăturile deschise.

La această oră, avem în lucru 59 de proiecte (42 în execuție și 17 în diverse faze de proiectare / avizare) în București, în cadrul cărora au loc lucrări strategice de modernizare și dezvoltare a sistemului de preluare a apelor uzate și pluviale, unul dintre ele fiind și zona Tineretului unde suntem într-un stadiu avansat atât pe partea de proiectare, cât și privind obținerea de avize în vederea autorizării lucrărilor.

Un alt proiect important, aflat in lucru, este reabilitarea stației de pompare și a rețelei de ape pluviale din pasajul rutier Unirii. Aici se intervine pentru modernizarea și reabilitarea atât a sistemului de pompare (prin înlocuirea pompelor, automatizarea acesteia și sistemul SCADA), cât și a bazinelor de retenție, și a rețelei de canalizare din subteranul pasajului rutier.

Cum va fi afectată factura clienților în urma tuturor acestor investiții?

Strategia Apa Nova vizează îmbunătățirea continuă a calității serviciilor oferite clienților noștri în condiții de maximă siguranță și la prețuri competitive.

Compania noastră practică printre cele mai mici prețuri din țară, ocupând locul 42 din 45 de operatori de utilități din România, în condițiile în care investițiile pe care le-am făcut până acum în sisteme cumulează nu mai puțin de 580 de milioane de euro.

Programul multianual de investiții în valoare de 367,9 milioane de euro, până la finalizarea Contractului de Concesiune, nu presupune o majorare de tarife, însă, conform prevederilor contractuale, modificarea acestora este condiționată de o multitudine de factori, de la rata inflației, cursul de schimb leu/euro și până la prețul materiilor prime sau cel al necesarului tehnologic.

Cât de digitalizate sunt serviciile de canalizare pe care le gestionați?

În urma dezvoltărilor urbanistice accelerate din ultimii 21 de ani, concretizate prin tot mai multe construcții de blocuri în Municipiului București, precum și prin extinderea zonei limitrofe cu noi cartiere rezidențiale, ritmul de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu apă potabilă și de canalizare a trecut printr-un amplu proces de adaptare la nevoile actuale și de perspectivă.

Există mai multe proiecte de digitalizare a proceselor operaționale implementate deja de Apa Nova. Fie că vorbim de contoare inteligente, SCADA pentru controlul automat al stațiilor de captare și tratare, pompare, monitorizarea parametrilor vitali ai rețelei, soluții software de modelare a rețelei cu efect în predicția și depistarea pierderilor sau chiar robotizarea procesului de tratare a apei (Robot Process Automation).

Prin urmare, sistemul devine din ce în ce mai inteligent, iar serviciile oferite clienților integrează din ce în ce mai mult componenta digitală.

Poate cel mai important serviciu este livrarea de apă potabilă, au existat și vor exista temeri. În 2022 mai este cazul să ne temem?

Nu, în niciun caz. Apa de la robinetele bucureștenilor a fost și este 100% potabilă. Supravegherea apei potabile se bazează pe proceduri tehnice riguroase și instrumente de control performante, executate fără oprire atât în uzinele de producere a apei, cât și în rezervoarele de apă și pe rețeaua de distribuție.

Analizele de apă potabilă sunt efectuate în laboratoarele noastre, acestea fiind certificate de Asociația Rețelei Naționale de Acreditare din România, au personal calificat în domeniile chimie şi microbiologia apei și sunt dotate cu echipamente performante ce permit analiza cu rezultate garantate pentru toți indicatorii de calitate.

Calitatea apei furnizate către consumatorii bucureșteni respectă 100% standardele europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...