Alimentul banal care s-a SCUMPIT enorm în ultimele luni. ONU și Banca Mondială lansează un avertisment

Publicat: 24 02. 2023, 14:42
Actualizat: 24 02. 2023, 14:43
Sursa foto: Shutterstock

Inflația a crescut puternic în întreaga lume în ultimii ani, ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID și de războiul din Ucraina. Creșterea prețurilor energiei a dus la scumpirea majorității bunurilor și serviciilor, iar asta a afectat și alimentele, precum și alte produse esențiale.

La nivel mondial se înregistrează, însă, o scumpire oarecum neașteptată. Prețul unuia dintre cele mai consumate alimente din lume a explodat în ultimele luni, ceea ce adâncește și mai mult criza cu care se confruntă mai ales statele în curs de dezvoltare.

Este vorba despre banala ceapă, un ingredient prezent în numeroase rețete din întreaga lume și nelipsit din casele oamenilor.

Însă ceapa a devenit un lux în multe dintre țările sărace ale lumii, iar scumpirile foarte mari înregistrate și la celelalte alimente de bază sporesc temerile privind o posibilă creștere a cazurilor de malnutriție.

Ceapa a devenit mult prea scumpă pentru unii

Lalaine Basa obişnuia să cumpere un kilogram de ceapă pentru a face pacheţele de primăvară la firma sa de catering din nordul Manilei, însă acum a schimbat reţeta pentru a utiliza jumătate din cantitatea obişnuită pe fondul exploziei preţurilor la ceapă în Filipine, potrivit Antena3.

La Rabat, capitala Marocului, Fatima nu mai cumpără ceapă şi roșii, pentru că sunt prea scumpe. „Piaţa a explodat”, spune această mamă cu trei copii.

ONU și Banca Mondială, semnal de alarmă

Creșterile de prețuri în cazul alimentelor au alimentat și mai mult inflația și au obligat unele state să ia măsuri drastice pentru a se asigura că alimentele nu dispar de pe piețele interne.

Marocul şi Turcia au oprit unele exporturi, la fel ca şi Kazahstanul. Autorităţile din Filipine au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri.

Restricţiile s-au extins dincolo de ceapă pentru a include morcovii, tomatele, cartofii şi merele, afectând cantităţile disponibile la nivel mondial, au avertizat recent ONU şi Banca Mondială. În Europa, rafturile goale au forţat supermarketurile din Marea Britanie să raţionalizeze achiziţiile la anumite fructe şi legume după recoltele mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.

„Doar o cantitate suficientă de calorii nu este de ajuns. O dietă de calitate este o legătură vitală între securitatea alimentară şi nutriţie. O dietă de calitate slabă poate duce la diferite forme de malnutriţie”, spune Cindy Holleman, economist şef la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Vă invităm să citiți și:

Care este alimentul care se va ieftini semnificativ anul acesta. Sunt așteptate reduceri cu 25% ale prețurilor

Magazinele din Marea Britanie raționalizează fructele și legumele