Ana Birchall: Clotilde Armand se laudă, manipulativ, că a redus tarifele, dar de fapt a scăzut doar frecvența curățeniei în Sectorul 1, sufocat de gunoaie și șobolani

Publicat: 26 08. 2021, 16:40
Actualizat: 26 08. 2021, 16:48

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susţine că Romprest a acceptat să asigure serviciile de salubrizare la „jumătatea” preţului solicitat la începutul anului. În realitate, tarifele sunt aceleași, doar că frecvența cu care firma de salubrizare va face curățenie a fost redusă cu 45%, spune fostul ministru al Justiției Ana Birchall.

”Doamna primar Armand: dacă se dovedește că în realitate dumneavoastră nu ați redus tariful Romprest, ci doar ați redus, pentru 2 luni, frecvența cu care se va face curățenie, cu aceeași firmă de salubritate, păstrând același tarif pe care îl tot criticați, vă cereți măcar scuze locuitorilor sectorului 1, pe care de 10 luni de zile i-ați sufocat cu gunoaie, șobolani, buruinei, căpușe etc? Locuitorii sectorului 1, dar și toți românii de bună credință, merită o clarificare din partea dumneavoastră, nu?”, a scris Ana Birchall pe pagina sa de Facebook.

Reacția fostului deputat Ana Birchall vine după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a spus  că firma de salubrizare a acceptat miercuri, în scris, la Prefectură, să asigure serviciile din Sectorul 1 la jumătatea prețului solicitat la începutul anului.

”Adică la un tarif de 10-12 milioane de lei pe lună, față de 20 de milioane de lei, cât a cerut inițial. A fost nevoie de: 10 luni de zile de luptă, șantaje și gunoi pe străzi, linșaje mediatice non-stop la televiziunile unor personaje sinistre, de un Consiliu ostil și ignorant la nevoile cetățenilor care au fost furați ani de zile, de 10 luni să înțeleagă asta”, a scris Clotilde Armand, joi, pe Facebook.

Ana Birchall spune însă că ”marea realizare” cu care se laudă, ”manipulativ”, primarul Clotilde Armand arată cu totul altfel din punct de vedere juridic.

Mai exact, nu tarifele Romprest au fost reduse, ci frecvența cu care se va face curățenie, conform regulamentului de salubritate, elaborat de Primăria București, în baza unei directive europene.

”A redus cu 45% frecvența cu care se va făcea curățenie pe stradă, de exemplu, dar a păstrat același tarif pe care îl tot contestă de 10 luni de zile! Întrebarea juridică este dacă prefectul (dar și consiliul local etc) care trebuie să verifice legalitatea înțelegerii dintre Primăria Sectorului 1 și compania de salubritate își va da acordul, știind că este posibil să încalce regulamentul de salubritate elaborat de Primăria Municipiului București, în baza directivei europene, și deci este nelegal? Garda de Mediu ce spune?”, a mai spus Ana Birchall.

Fostul ministru al Justiției precizează că, deși a fost la întâlnire, nu Clotilde Armand a semnat documentul înțelegerii în urma discuțiilor cu reprezentanții operatorului de salubrizare, ci viceprimarul.

”Deci care e marea realizare după 10 luni, că în realitate gunoiul va fi ridicat tot ce Romprest, la același tarif, iar contractul nu e reziliat!?”, a mai scris Ana Birchall.

Și preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, spune că Romprest va plăti mai puțin doar pentru că va reduce frecvența serviciilor de salubrizare, nu pentru că a acceptat tarife mai mici.

„Se pare că negocierea de ieri prevede exact aceleaşi tarife, deci tot acest circ pe nervii şi pe sănătatea cetăţenilor Sectorului 1 a fost complet inutil. Doar un joc de imagine, după cum am spus de nouă luni de zile şi noi, şi o mulţime de profesionişti din spaţiul public. Culmea este că ni se prezintă deja o mare victorie prin faptul că scade factura pentru Sectorul 1. Dar asta nu pentru că scad preţurile, aşa cum în mod mincinos se susţine, ci pentru că Primăria a solicitat reducerea frecvenţelor”, a scris Sebastian Burduja, joi, pe Facebook.

Burduja reclamă și că negocierile s-au făcut ”pe ascuns, pe sub masă”, fără a fi anunțați consilierii locali că se va discuta o reducere a frecvenței serviciilor de curățenie în Sectorul 1. Asta în condițiile în care reducerea frecvenței cu care se face curățenia a fost propusă încă de la comisia de mediere a Consiliului Local, de la începutul anului.

”Se putea face de atunci, dacă asta era soluția, si s-ar fi economisit deja zeci de milioane de lei de la bugetul local. După tot acest circ, suntem în același punct?! Și asta e o mare victorie?!”, a mai scris Burduja pe Facebook.