ANAF anunță noi măsuri de digitalizare. După e-FACTURA, urmează implementarea programului e-Sigiliu. Ce presupune acest proiect

ANAF anunță noi măsuri de digitalizare. După e-FACTURA, urmează implementarea programului e-Sigiliu. Ce presupune acest proiect
Româncă, badantă în Italia, condamnată să plătească 44.000 de euro la ANAF! / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 01/03/2024, 15:10

ANAF anunţă, vineri, că se continuă măsurile de digitalizare a activităţii instituției şi se implementează programul e-Sigiliu, care va permite monitorizarea transporturilor suspectate de evaziune fiscală. Totodată, se vor cumpăra camere de luat vederi care vor fi montate în punctele de trecere a frontierei.

Potrivit datelor transmise de ANAF, în 2023 şi primele luni din 2024, au fost înregistrate peste 19 milioane de transporturi în sistemul RO e-Transport, cele mai multe fiind transporturi naţionale.

„Sistemul RO e-Transport îşi propune să revoluţioneze abordarea transporturilor rutiere”

”Digitalizarea serviciilor publice reprezintă o prioritate, iar ANAF depune eforturi considerabile în vederea implementării în paralel a mai multor programe informatice. În această arhitectură, Sistemul RO e-Transport îşi propune să revoluţioneze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscale.

Pentru aceasta operaţionalizându-se modulele de analiză complexă de risc, pe fondul acumulării de informaţii în baza de date specifică. Subliniem faptul că, de la punerea în funcţiune a RO e-Transport, analizele de risc efectuate au evoluat din perspectiva gradului de complexitate proporţional cu volumul de date înregistrat”, a transmis, vineri, ANAF, într-un comunicat de presă.

Programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport

Autoritatea Vamală, împreună cu ANAF dezvoltă programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport, care va permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală.

”Un alt demers menit să dezvolte capabilităţile RO e-Transport îl reprezintă iniţierea unei achiziţii publice de camere de luat vederi de tip LPR ce vor fi montate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, acolo unde nu există acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, ca parte a extinderii sistemului RO e-Transport”, a mai transmis ANAF.

Pentru eficientizarea activităţii, ANAF-DGAF a început un program complex de reorganizare prin reaşezarea inspectorilor din departamentele de verificări ale achiziţiilor intracomunitare în structuri RO e-Transport (concepute a derula activităţi cu o flexibilitate şi dinamică deosebite) ca măsuri de implementare imediată a strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitară”, a mai transmis ANAF.

Potrivit datelor transmise de instituţie, în anul 2023 şi începutul anului 2024, pe specific RO e-Transport, au fost 2.095 de contribuabili verificaţi şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 119.151.424 de lei (dintre care, 98,46%, respectiv 114.931.733 de lei pentru nerespectarea legislaţiei RO e-Transport – OUG nr.41/2022).

ANAF precizează că implicaţiile fiscale estimate se ridică la 67.353.726 de lei.

”În ceea ce priveşte numărul de înregistrări din RO e-Transport, 19.195.733, o pondere covârşitoare o reprezintă transporturile efectuate pe teritoriul naţional, 18.508.815, adică 96%. Restul înregistrărilor sunt reprezentate în special de Achiziţii Intracomunitare (AIC) – 353.513, Livrări Intracomunitare (LIC) – 134.745, Importuri (IMP) – 56.192 şi Exporturi (EXP) – 30.022”, a mai transmis ANAF.

CITIȚI ȘI:

Cum s-a transformat E-FACTURA în E-FRACTURA! Consultant fiscal: „Ne paște un blocaj economic. La ANAF se completează factura cu pixul pe hârtie”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro