Cum s-a transformat E-FACTURA în E-FRACTURA! Consultant fiscal: „Ne paște un blocaj economic. La ANAF se completează factura cu pixul pe hârtie”

Cum s-a transformat E-FACTURA în E-FRACTURA! Consultant fiscal: Ne paște un blocaj economic. La ANAF se completează factura cu pixul pe hârtie
Publicat: 19/02/2024, 08:30
Actualizat: 19/02/2024, 09:10

Consultantul fiscal Valentina Saygo a vorbit, într-o analiză pentru Gândul, cum a funcționat E-factura, sistemul de facturare electronică, devenită obligatorie de la 1 ianuarie 2024. Specialistul susține că decizia a provocat o adevărată revoluție în lumea antreprenorială, anticipând că este posibil, dacă lucrurile vor continua pe acest făgaș, să aibă loc un adevărat blocaj economic.

Interlocutoarea Gândul acuză o fractură de comunicare din partea ANAF, dar și o grabă nejustificată a autorităților în a implemanta E-factura și a amenda din 31 martie erorile apărute în cadrul noului sistem de facturare.

Valentina Saygo susține că, paradoxal, deși instituțiile de stat desfășoară activități economice, ele nu sunt obligate să implementeze sistemul E-factura. Așa se face, explică expertul fiscal că, la secțiile ANAF, în continuare se completează în continuare factura cu pixul pe hârtie.

„Suntem legați de mâini și de picioare în momentul de față”

„E-fractura pe genunchi. Asta vedem și asta trăim. Marii furnizori de utilități au anunțat că ei nu reușesc să se încadreze până la 1 aprilie. Dar nu ar fi asta o problemă, știm că până pe data de 1 iulie este ok să circule facturile în ambele formate. Păcat însă că se merge pe neaplicarea sancțiunilor decât până la data de 31 martie. Este o adevărată revoluție în lumea antreprenorială. ANAF nu a comunicat deloc  și nu a pregătit informarea publică. Ca oamenii să achieseze și să se conformeze într-un timp atât de scurt, este SF.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când trebuie să te înrolezi în E-factura, trebuie să-ți iei semnătura electronică digitală. În momentul de față, furnizorii de semnături nu mai răspund la telefon, nu mai răspund la emailuri, sunt copleșiți. Suntem legați de mâini și de picioare în momentul de față. În ceea ce privește SPV-ul, ne rugăm la preacuviosul SPV, pentru că de o săptămână nu funcționează. Sau funcționează cu întreruperi.

Problema nu este că este blocată doar E-factura, este blocat totul. Sunt blocate toate registrele și jurnalele pe care noi le folosim. Nu putem să accesăm SPV-ul. Acum au făcut pentru E-factura o cale directă care nu mai trece prin SPV și s-ar putea să funcționeze mai bine E-factura, dar nu mai funcționează SPV-ul”, susține Valentina Saygo.

„Trei luni pentru o asemenea revoluție care pune pe butuci economia este mult prea puțin”

Consultantul fiscal mărturișește că nu înțelege graba autorităților, în contextul în care Directiva Europeană spune că putem implementa sistemul electronic de facturare până în 2027.

Valentina Saygo susține că sunt în continuare probleme și disfuncționalități la transmiterea și după transmiterea lor, dar și la descărcarea lor.

În plus, aceasta mărturisește că nu poți lua de bună o factură trimisă, doar pentru că sistemul o validează ca fiind aceptată, ceea ce poate ulterior la probleme în contabilitate.

„De ce s-au grăbit să implementăm așa ceva în trei luni? Trei luni pentru o asemenea revoluție care pune pe butuci economia este mult prea puțin. Și când zic trei luni mă refer la acea perioadă scutită de sancțiuni. Încep să cred că amenzile sunt un scop în sine și decidenții asta își doresc. De ce repede? De ce trei luni? Sunt în continuare probleme și disfuncționalități la transmiterea facturilor sau după transmiterea lor. Sau la descărcarea facturilor.

Pentru că, să ne înțelegem, E-factura nu înseamnă doar descărcarea facturilor. E-factura înseamnă primirea și acceptarea facturile pe la furnizori și aici avem mai multe direcții de probleme. Una, că mi se spune clar că o factură primită prin SPV este considerată ca acceptată. Eu o consider acceptată înainte ca eu să văd ce bălării sunt trecute acolo? Dar dacă este întocmită greșit sau cu rea-credință?

Sau poate am primit o factură care nu mi se cuvine. Ăsta este unul dintre principalele motive pentru care contabilii nu au vrut să intre în povestea asta, pe primirea și acceptarea facturii. Pentru că noi nu avem de unde să știm ce facturi trebuie să primească clienții noștri și cât de corecte trebuie să fie acelea. Toată corespondența cu emitentul se poartă prin SPV, care nu funcționează. Nu poți în trei luni să schimbi niște procese, proceduri și softuri”, susține specialistul în economie.

„Oamenii se bat pe locurile de la webinariile ANAF, sunt liste de așteptare”

Valentina Saygo a mai precizat că oamenii sunt doritori să învețe noile proceduri din cadrul sistemului de facturare E-factura, însă listele pentru webinariile ANAF sunt insuficiente, existând liste de așteptare.

Aceasta a vorbit și despre o altă problemă și anume arhivarea facturilor, deoarece ANAF-ul le ține pe site doar 60 de zile, iar după această perioadă fiecare trebuie să și le păstreze pe dispozitivele proprii.

„ANAF-ul a avut programate două webinarii în ianuarie și două în februarie. Iar acelea sunt foarte tehnice. IT-iștii au zis că au înțeles ce au de făcut, dar pentru contribuabilii obișnuiți sunt scrise într-un limbaj de lemn și oamenii aceia nu înțeleg nimic. Listele pentru webinariile ANAF sunt insuficiente, oamenii se bat pe locuri, sunt liste de așteptare.

O altă problemă este și arhivarea facturilor, pentru că ANAF-ul le ține pe site doar 60 de zile și noi trebuie să ne îngrijim și să ni le arhivăm pe dispozitivele noastre. Știm că de la 1 iulie, după ce trece perioada aceasta de grație, amenzile sunt 15% din valoarea facturilor netransmise sau nedescărcate. În momentul de față, riscăm un colaps economic. 

Vorbesc despre faptul că firmele trebuie să-și reconfigureze procesele, procedurile și fluxurile din firmă și nu putem face asta în trei luni. Se petrec ore întregi ca să transmiți sau să primești o factură. Persoane cu abilități deosebite și educate digital, au întâmpinat reale probleme în sensul ăsta. Dar restul oamenilor simpli? Restul firmelor mici din sate, din comune? Nici nu vreau să mă gândesc ce este acolo!”

„România s-a digitalizat prost și pe genunchi”

Valentina Saygo susține că scopul oficial al autorităților – acela de a eradica evaziunea fiscală nu va avea efectul scondat, mărturisind că cine întocmai facuri înainte, o va face și acum, indiferent de sistemul folosit.

Consultantul fiscal critică însă faptul că site-ul ANAF nu a funcționat o săptămână, ceea ce intră în totală contradicție cu cererile și pretențile guvernanților, cu privire la facturarea electronică și la amenzile aferente.

În plus, paradoxul românesc, instituțiile de stat- chiar dacă desfășoară activități economice – nu sunt obligate să implementeze sistemul E-factura, fiind în continuare acceptate și neamendate.

„Evaziunea fiscală nu este aici și nu o să fie eradicată. Evaziunea fiscală știu ei unde este și va lăsată ăn pace în continuare. Cei care întocmeau facturi, întocmesc și acum, doar că acum le ia mai mult timp și mai mulți nervi. Pe timpul, pe nervii și pe banii noștri se întâmplă toate astea.

Site-ul ANAF nu funcționează de o săptămână, ne paște un blocaj economic. Nu poți să implementezi o asemenea măsură ca Făt-Frumos în trei zile, respectiv în trei luni cu biciul. Pentru că oamenii nu se vor conforma cu ușurință. Oamenii au nevoie de explicații și de comunicare deschidă. Nu ne înțelege și nu ne aude nimeni.

În OUG 115/ publicată pe 15 decembrie ANAF are obligația să comunice pe site perioadele de nefuncționare ale serverului ANAF. Dar nu face asta. În plus, instituțiile de stat, chiar dacă desfășoară activități economice, nu sunt obligate să implementeze sistemul E-factura. În continuare, la secțiile ANAF, dacă vrei să-ți cumperi un Registru Unic de Control suntem în Evul Mediu, se completează factura cu pixul pe hârtie. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă!”,  a conchis Valentina Saygo, consultant și expert fiscal.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Cum explică un consultant fiscal modificarea plafoanelor de încasări și limitarea plăților cash: „Va veni la pachet cu situații complicate”

VIDEO | Marcel Ciolacu ține cash în mașină, nu în sacoul făcător de bani. Ce spune premierul despre limitarea plăților numerar

VIDEO | Marcel Ciolacu lansează campania „Cumpără Românește”: „A cumpăra produse autohtone este cel mai autentic gest de patriotism economic”

VIDEO | Senatul a adoptat legea pensiilor speciale. Camera Deputaților dă votul final, luni seara

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana