ANALIZĂ | Conflictul din Gaza, prin „ochii” HAMAS, și „factorul Hezbollah”. Care sunt punctele vulnerabile ale IDF?

ANALIZĂ | Conflictul din Gaza, prin „ochii” HAMAS, și „factorul Hezbollah”. Care sunt punctele vulnerabile ale IDF?
Publicat: 24/12/2023, 10:46
Actualizat: 24/12/2023, 10:49

Recenta intensificare a luptelor din Fâșia Gaza, cu multiple atacuri și victime, evidențiază provocările care îi așteaptă pe soldații Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) în conflictul cu gruparea islamistă Hamas. Conflictul se prelungește, iar soldații israelieni trebuie să depășească obstacole multiple.

Cele mai multe dintre evenimentele belicoase recente au avut loc în sectorul Brigăzii 98, care este în prezent principalul punct de conflict pentru IDF și Comandamentul de Sud în Războiul din Gaza.

Șase echipe de luptă din divizie operează, în prezent, în zona Khan Yunis. Cu toate acestea, în zilele următoare, IDF ar putea introduce forțe suplimentare în luptă, similare cu nordul Fâșiei Gaza și orașul Gaza.

Rețeaua subterană de tuneluri Hamas și deschiderile din care ies teroriștii pentru a ataca, permanent, forțele IDF reprezintă cea mai complexă provocare operațională pentru trupe, notează The Jerusalem Post.

O parte semnificativă a misiunilor care vizează perturbarea infrastructurii militare a Hamas este legată de eforturile de a ajunge la oficialii de rang înalt ai grupării islamiste, care ar putea fi localizați, în subteran, în zona Khan Yunis.

Culegerea de informații din teren, o perspectivă cât mai apropiată de realitate asupra regiunii

O altă provocare este legată de eforturile de a salva soldații răpiți și de a aduna cât mai multe informații din teren, oferindă o perspectivă cât mai apropiată de realitate asupra regiunii în care sunt ținuți, probabil, cei mai mulți ostatici israelieni.

Pe lângă efortul principal din Khan Yunis, Brigada 162 a intrat în luptă în partea de nord a Fâșiei, în ultimele săptămâni, în Cartierul Daraj din Orașul Vechi din Gaza, unde o celulă structurată a Hamas este încă activă în estul Gazei.

Celula operează în apropierea graniței cu Israelul, influențând zona Kfar Aza și evenimentele din Jabalya și Saja’ia, în apropierea graniței.

În acest caz, din cauza apropierii de așezările israeliene, IDF va încerca să lovească infrastructura teroristă, să distrugă tunelurile și să expună terenul din apropierea graniței unde operează luptătorii Hamas.

Rapoarte recente sugerează acțiuni ale IDF, în colaborare cu infanterie și tancuri, în trecerea Kerem Shalom, dar IDF a clarificat că este o misiune menită să asigure intrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza și nu pentru operațiuni legate de tunel.

Luptele vor continua în nordul Fâșiei Gaza

IDF a avut un impact semnificativ asupra unităților Hamas din nordul Fâșiei Gaza, dar se așteaptă ca luptele să continue acolo. Provocarea operațională din Khan Yunis va necesita IDF, se pare, cel puțin încă o lună de luptă, deoarece armata încearcă să afecteze semnificativ rețeaua de tuneluri Hamas.

IDF, prin creșterea presiunii militare, își propune să facă progrese în problema soldaților capturați, dar deocamdată nu s-a înregistrat niciun progres în acest sens.

La granița de nord a Israelului, se pare că Israelul și Hezbollah converg către o escaladare limitată, analiștii de securitate estimand că faza actuală a războiului este de așteptat să se încheie la jumătatea lunii ianuarie până la sfârșitul lunii dacă Israelul își reduce implicarea în luptele din Gaza.

În următoarea fază a războiului este de așteptat să fie implicate mai puține forțe care operează pe teren, punându-se accentul pe raiduri țintite punctual sau alte operațiuni concentrate.

Totuși, avertizează speciliștii militari israelieni, „dacă luptele continuă în următoarea, fază fără o retragere din sud către râul Litani, probabilitatea unui război cu Hezbollah va crește semnificativ”.

Sursa foto – IDF


Citește și:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?