VIDEO | Andrei Baciu: Prognoza de 1.500 de cazuri pe zi pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment

Publicat: 19 08. 2021, 00:36
Actualizat: 19 08. 2021, 00:59

This browser does not support the video element.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, a declarat miercuri seară la Digi24, că valul patru al pandemiei de COVID-19 aduce creșteri mult mai rapide a cazurilor de infectare, fapt ce se datorează variantei Delta, care are un grad ridicat de contagiozitate. Acesta a menționat că se așteaptă ca la mijlocul lunii septembrie, cazurile de infectare să depășească 1.500 pe zi.

„Cresc cazurile şi cresc mai repede decât au crescut în celelalte valuri. Acum situaţiile sunt diferite, primul val faţă de ceea ce se întâmplă acum, însă pe proiecţiile şi pe schemele pe care le aveam desenate şi analizate de către experţi suntem pe ceea ce au prognozat a fi scenariul 4, scenariul care descrie o tulpină, un virus cu astfel de rată de contagiozitate specifică acestei tulpini Delta care este mult mai contagioasă decât tulpina iniţială. Vedem deja, de la o săptămână la alta, schimbăm cifra din faţa mediei de cazuri noi din fiecare zi. Suntem deja în a doua zi cu peste 500 de cazuri. Din nefericire, acesta este trendul şi aceasta este prognoza epidemiologică pentru perioada următoare. Ne aşteptăm undeva la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie la 1.000 de cazuri şi prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment”, a declarat Andrei Baciu.
Baciu a subliniat că „mare parte dintre ce care ajung să fie infectaţi” şi care ajung în spital cu forme medii sau grave a bolii nu sunt vaccinaţi.
Acesta atrage atenţia populației să se imunizeze pentru a fi protejați de o formă gravă a infecției cauzată de SARS-CoV2.
„Dacă vrem să fim protejaţi în septembrie trebuie să ne vaccinăm acum”, a afirmat Andrei Baciu.
Secretarul de stat a anunțat că nu s-a renunțat la ideea ca personalul medical nevaccinat să se testeze pe cheltuiala proprie, însă a afirmat că „lucrurile sunt în analiză”.
„Nu s-a renunţat, există o analiză. Nu se mai dă ordonanţă, dar există mai multe variante prin care se poate aplica un astfel de principiu. Este o chestiune mai amplă şi atunci trebuie văzută cea mai potrivită manieră de a adopta o astfel de atitudine. Dar principiul de bază este acela al protecţiei pacienţilor care ajung în spital”, a explicat Baciu.