VIDEO | Andrei Baciu: Tulpina Delta nu este predominantă în România, dar se va intesifica și la noi cum este și în Europa

Publicat: 26 07. 2021, 21:53
Actualizat: 26 07. 2021, 23:42

This browser does not support the video element.

Secretarul de Stat din cadrul ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a declarat luni seară că trebuie să ne pregătim pentru valul patru de pandemie, care a devenit predominantă în Europa, datorată în special sezonului de vacanțe în care oamenii se mișcă din ce în ce mai mult și ajung în zone cu un număr mare de cazuri de COVID.

„Media numărului de cazuri pozitive a ajuns la cifra de 100. Nu am mai atins acest plafon de la mijlocul lunii iunie când era evident un trend descrescător. Procentul de teste pozitive din totalul testelor efectuate, ieri eram 0,54%, astăzi suntem la 0,74%, probabil în următoarele zile vom ajunge la cifra de 1% din totalul testelor efectuate zilnic. Toate aceste lucruri vin în contextul a ceea ce ni s-a transmis de la nivel european și ceea ce vedem că se întâmplă. Există acest val patru, în Uniunea Europeană, determinat de această tulpină Delta, care este mai contagioasă, se transmite mai repede de la o persoană la altă cu atât mai mult cu cât oamenii călătoresc și intri în contact cu oameni care vin din zone cu probleme reale, cum este Spania, Portugalia”, a declarat Andrei Baciu, la Digi24.

Întrebat dacă și în România tulpina Delta a devenit predominantă, Andrei Baciu afirmă că încă nu este, dar vom ajunge cu siguranță întrucât toate datele de până acum arată o creștere a ratei de infectare.

„Încă nu este, în continuare avem celelalte tulpinii care domină terenul de joacă al variantelor COVID, însă vedem că sunt cel puțin 19 țări în Europa unde vedem că a devenit predominantă tulpină Delta, (…), vom ajunge, se va intensifica și la noi inevitabil, pentru este o realitate pe care o cunoaștem”, a afirmat Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătății.

Baciu a subliniat că în ultimele două săptămâni procentul de infectare a fost predominant în categoria de vârstă 20-39 de ani.

„Avem o analiză foarte clară, pe intervalul de vârstă 20-39 de ani avem cea mai mare creștere a numărului de cazuri de la o săptămâna la altă. Tinerii, spre exemplu față de acum două săptămâni, avem o creștere de 139%”, a mai menționat Baciu.