Angela Merkel, întâlnire cu Joe Biden, la Casa Albă, pe 15 iulie: ”Cooperare strânsă în fața provocărilor comune”

Angela Merkel, întâlnire cu Joe Biden, la Casa Albă, pe 15 iulie: ”Cooperare strânsă în fața provocărilor comune”
Angela Merkel, întâlnire cu Joe Biden, la Casa Albă, pe 15 iulie | FOTO - Profimediaimages
Publicat: 11/06/2021, 15:22
Actualizat: 11/06/2021, 15:29

Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a anunțat că președintele Joe Biden va avea o întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pe data de 15 iulie. 

Anunţul a fost făcut în prima zi a Summit-ului Grupului celor Şapte (G7) în Anglia, iar secretarul de presă a mai transmis că Angela Merkel și Joe Biden vor purta discuții despre o cooperare mai strânsă în fața provocărilor comune.

”Liderii vor discuta despre angajamentul de a coopera mai strâns în legătură cu provocări comune, inclusiv (măsuri pentru) încheierea pandemiei COVID-19, abordarea ameninţării schimbărilor climatice şi promovarea prosperităţii economice şi a securităţii internaţionale pe baza valorilor noastre democratice comune”, a declarat Psaki.

Vizita Angelei Merkel în SUA are loc și pe fondul pe fondul tensiunilor legate de gazoductul Nord Stream 2. Gazoductul care va transporta gaze naturale rusești în Germania începe operațiuni de testare, la doar câteva zile după ce guvernul SUA a recunoscut că proiectul va fi finalizat în ciuda tuturor eforturilor făcute pentru blocarea acestuia.

SUA, negocieri cu Germania pentru a limita dependența de gazul rusesc

În prezent, Statele Unite ale Americii poartă negocieri cu Germania tocmai pentru a limita modul în care sistemul energetic al Europei va fi dependent de Rusia după finalizarea Nord Stream 2, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg.

Preşedintele american Joe Biden se află în prezent în Marea Britanie, pentru a participa la Summit-ul G7, urmând ca apoi să se deplaseze în Belgia pentru Summit-ul NATO, dar pentru a participa la o reuniune cu liderii Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, pe 16 iunie, Joe Biden se va întâlni – la Geneva – cu omologul său rus, Vladimir Putin. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, a declarat că obiectivul SUA în ceea ce privește acest summit este de a profita de o ocazie importantă, aceea ca Joe Biden și Vladimir Putin să poată discuta față în față.

”… ocazia de a comunica de la președinte la președinte care sunt intențiile și capacitățile americanilor și de a auzi aceleași lucru din partea lor. Președintele Biden poate să-l privească pe președintele Putin în ochi și să spună: Asta sunt așteptările Americii. Acesta este ceea ce reprezintă America. Aceasta este ceea ce înseamnă America””, a spus consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase