Joe Biden începe o serie de vizite în Europa. Președintele SUA participă la summit-urile NATO și G7

Joe Biden începe o serie de vizite în Europa. Președintele SUA participă la summit-urile NATO și G7
Președintele american Joe Biden / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09/06/2021, 09:35

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, începe miercuri un tur în mai multe state europene, primul de la preluarea madatului.

Acesta se va întâlni săptămâna aceasta cu regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, cu șeful Guvernului de la Londra, Boris Johnson, dar și cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Totodată, liderul de la Casa Albă va participa la primele sale summit-uri NATO și G7 în calitate de președinte, după cum informează Digi24.

Sursa citată notează că vizita lui Biden în Europa este istorică din mai multe puncte de vedere. Printre altele, Biden are sarcina de a repara relațiile cu aliații europeni după mandatul fostului președinte american, Donald Trump, dar și de a da un semnal de coeziune în cadrul NATO.

Joe Biden vizitează întâi Marea Britanie

Joe Biden, care va fi însoțit în deplasarea în Europa de soția sa Jill, pleacă miercuri de la Washington, cu destinația Marea Britanie. Acolo, liderul de la Casa Albă va participa la summit-ul G7 de la Cornwall. Înainte, Biden va avea o discuție cu Boris Johnson pentru reafirmarea „relației speciale” dintre cele două țări. Întâlnirea cu premierul britanic este programată pentru joi, 10 iunie.

Începând de vineri, 11 iunie, Biden participă la summit-ul G7. Acolo va purta discuții cu premierul britanic, președintele francez, Emmanuel Macron, premierul italian, Mario Draghi, premierul canadian, Justin Trudeau, premierul japonez, Yoshihide Suga, cancelarul german, Angela Merkel și cu președinții Comisiei și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel.

La G7 urmează să se finalizeze acordul agreat săptămâna trecută pentru stabilirea unui impozit global minim pe profit pentru marile corporații. Acordul a fost deja stabilit între miniștrii de finanțe ai statelor, la întâlnirea din 5 iunie.

În 13 iunie, după terminarea discuțiilor cu ceilalți lideri G7, președintele Biden și prima doamnă a SUA vor merge la castelul Windsor pentru o întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a.

Discuții cu Erdogan și Putin

După ce va părăsi Marea Britanie, Joe Biden va merge la Bruxelles pentru a participa a summit-ul NATO. Cu această ocazie, el va avea o întrevedere cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea are loc în contextul unei erodări a relațiilor dintre Washington și Ankara. De altfel, Erdogan a avertizat recent că Statele Unite „riscă să piardă un prieten prețios prin încolțirea Turciei”.

Avertismentul liderului de la Ankara a venit după ce Statele Unite au recunoscut, în aprilie, genocidul armean. Aceasta deoarece Turcia respinge folosirea termenului de „genocid” pentru a descrie masacrarea civililor armeni din Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Ankara susține că între 300.000 și 500.000 de armeni și tot atâția turci au murit în acea perioadă, dar nu ca urmare a unui genocid, ci din cauza războiului și a foametei.

La summitul NATO din Bruxelles, Biden a promis să reafirme „angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de articolul 5 (conform căruia un atac asupra unui stat al Alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor – n.red.) şi pentru a ne asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în faţa ameninţărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice”.

Ulterior, Biden va ajunge la Geneva, în Elveția, unde are programată o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin. De altfel, Rusia s-a arătat neîncrezătoare într-o reușită a acestei întâlniri.

„Nu ne facem iluzii şi nu încercăm să dăm impresia că va exista o reuşită, decizii istorice care să ducă la schimbări fundamentale”, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Întâlnirea cu Vladimir Putin, care va avea loc la Geneva, vine în contextul în care relațiile dintre Washington și Moscova sunt tot mai tensionate, după evenimente recente precum deturnarea avionului din Belarus, agresiunea Moscovei la granița cu Ucraina, otrăvirea și încarcerarea disidentului rus Alexei Navalnîi sau sancțiunile impuse de Occident Rusiei ca urmare a anexării peninsulei Crimeea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine