Prima pagină » Actualitate » Apă îmbuteliată sau apă de la robinet: Care este mai sănătoasă, potrivit lui Dragoș Pătraru

Apă îmbuteliată sau apă de la robinet: Care este mai sănătoasă, potrivit lui Dragoș Pătraru

Apă îmbuteliată sau apă de la robinet: Care este mai sănătoasă, potrivit lui Dragoș Pătraru

Într-un nou material video, jurnalistul Dragoș Pătraru a analizat apa de băut și s-a întrebat care apă este mai sănătoasă: apa îmbuteliată sau cea de la robinet?

Dragoș Pătraru a vorbit despre microplastice, acele particule foarte mici de plastic, care, de regulă, sunt mai mici de 5 milimetri, care au devenit o preocupare majoră pentru cercetători și pentru specialiștii în sănătate publică din întreaga lume. Aceste particule minuscule de plastic sunt rezultate din descompunerea obiectelor fabricate din acest material. Acestea sunt omniprezente în mediul inconjurator, astfel că le găsim în apă, aer, sol și chiar în alimentele pe care le consumam zilnic.

Microplasticele pot să patrundă în organismul uman prin trei cai principale: inhalare, ingestie și contact dermic. Fiecare dintre aceste căi contribuie la expunerea noastră zilnică la aceste particule minuscule, amplificând riscurile pentru sănătate.

Dragos Pătraru vine cu un sfat în acest sens și spune ce ar trebui să facem pentru a diminua riscul de a înghiți aceste particule.

„Pentru că tot am vorbit de microplastice, un alt mod în care putem diminua riscul de a înghiți aceste particule este să renunțăm să mai bem apă din sticle Pet.”, a spus Dragoș Pătraru.

Datele unui studiu din România

Dragoș Pătraru a venit și cu datele unui studiu din România.

„În România, conform unui studiu din 2023, 1 din 10 oameni condidera că apa de la robinet este foarte sigură pentru băut, iar unul din doi oameni preferă să consume apă îmbunetiliată motivând că nu îi place gustul apei de la rețea”, a declarat acesta.

El vine și cu o soluție la apa de la robinet, și anume acele căni filtrante, care filtrează apa, diminuând gustul de clor.

„Filtrele brita rezolvă această problemă și redau apei de la robinet gustul bun reținând mirosul de clor.”, a declarat Dragoș Pătraru.

Specialiștii susțin că cercetările asupra efectelor pe care nanoparticulele de plastic le au asupra corpului uman sunt limitate și nu se știe exact cum acestea ne pot afecta. Pe acest subiect, medicul toxicolog Radu Țincu de la Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca” a expllicat:

„Microparticulele de plastic au efecte la nivelul tubului digestiv și apar modificări inflamatorii la nivelul mucoase digestive sau modificări alergice la persoanele care au anumite particularități de atopie alergică. Partea care îngrijorează este că de la microparticule, astăzi cercetători vorbesc de nanoparticule, care au o dimensiune mai mică și care pot străbate bariera digestivă și poate ajunge chiar în sângele venei porte (n.r. – care transportă sânge din tractul gastrointestinal), lucru descoperit la anumite animale de laborator. Nu știm cu exacitate care sunt efectele pe termen mediu și lung a efectelor expunerii la nanoparticule care ajung în circulația sanguină”, explicat medicul toxicolog Radu Țincu de la Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca”, potrivit adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și