„Ar putea pune MARFA pe raft la un magazin”. Tânăr cu handicap grav, UMILIT de Comisia de Evaluare

„Ar putea pune MARFA pe raft la un magazin”. Tânăr cu handicap grav, UMILIT de Comisia de Evaluare
Publicat: 26/09/2023, 21:50
Actualizat: 26/09/2023, 22:02

Un tânăr cu probleme locomotorii grave a fost umilit de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba, în timpul unei examinări pentru emiterea unui nou certifict care să îi permită să beneficieze de însoțitor permanent.

Tânărul suferă de o boală neurologică gravă, care i-a afectat partea dreaptă a corpului, neputându-și folosi mâna dreaptă și nu se poate deplasa de unul singur.

Din acest motiv nu poate merge nici măcar la baie, mama sa sau o altă rudă fiind nevoiți să-l ajute.

Membrii comisiei nu au acceptat să aibă însoțitor, pe motiv că ar putea să muncească! Drept urmare, tânărul a trebuit să dea în judecată comisia pentru a arăta că suferă de un handicap grav și că are nevoie de un însoțitor permanent.

Mai mult de atât a avut nevoie de o expertiză medico-legală, care să ateste ceea ce se putea vedea cu ochiul liber: că nu poate face acțiuni de unul singur.

Acesta s-a prezentat în fața comisie în 25.01.2023. Membrii acestei structuri l-au examinat (i s-a cerut doar să se ridice în picioare, fără să se deplaseze), iar unul dintre aceștia i-a transmis mamei sale că ar putea totuși să muncească la un magazin, să pună marfa pe raft.

Tânărul a considerat că această concluzie este „de un cinism greu de descris” în condițiile în care nu se poate deplasa nici mărca un metru singur și nu are cum să fie în stare să ridice un obiect.

Denis B. a contestat decizia comisiei în instanța de judecată. Acțiunea a fost înregistrată în februarie 2023 și după trei ședințe de judecată și un raport de expertiză medico legală, judecătorii s-au pronunțat în favoarea acestuia.

În timp boala de care suferă acesta s-a agravat. Chiar și școala unde învață în clasa a XI-a a vrut să îl ajute. Clasa acestuia a fost mutată de la etajul I, la parter pentru ca mama tânărului să îl poată duce la ore. Mama sa a renunțat la serviciu pentru a-l îngriji pe băiat.

„Nu m-au putut duce pe scări”

„Până la şcoală, atunci când e foarte frig sau este polei, sunt adus cu maşina de tatăl sau fratele meu, iar în timpul orelor, mama mea stă pe hol pentru a mă ajuta în pauze să mă deplasez sau să merg la baie. Întrucât nu pot scrie (nu îmi pot folosi deloc mâna dreaptă), o altă persoană desemnată de conducerea şcolii mă ajută la teste sau lucrări prin redactare pe baza celor spuse verbal. Au fost situaţii în care am fost nevoit să lipsesc de la şcoală câteva zile, atunci când liftul de la bloc nu a funcționat, familia locuind la etajul IV, întrucât membri familiei nu m-au putut duce pe scări”, a mai susținut tânărul din Alba Iulia.

Denis B. a fost încadrat la handicap grav cu însoțitor, dar când a împlinit 18 ani, hotărârea prin care era încadrat și-a încetat efectele, iar tânărul a fost nevoit să se prezinte în fața comisiei de evaluare. Cu toate că au văzut starea în care se află, membri comisiei au decis că se poate descurca de unul singur, stabilind un handicap grav, fără însoțitor.

În instanță, reprezentanții Comisiei de Evaluare au cerut respingerea plângerii pe motiv că atât timp cât adolescentul nu folosește dispozitiv de ajutor pentru deplasare, nu are dreptul la însoțitor permanent.

Completul de judecată a solicitat realizarea unei expertize medico-legale, care a evidențiat că „„autonomia personală şi socială este semnificativ afectată” și că ”în combinaţie cu problemele medicale conexe existente, necesită supraveghere şi îngrijire permanentă în toate activităţile ce presupun capacitate de autoîngrijire şi/sau autogospodărire”.

Ca urmare, după 8 luni de la emiterea certificatului, tânărul a obținut, în 22.09.2023, anularea documentului și dreptul de a avea însoțitor permanent, scrie adevărul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?