VIDEO Arafat: Primul val de refugiați din Ucraina a trecut, dar ne așteptăm la un nou val și mai dramatic

Publicat: 16 03. 2022, 21:58
Actualizat: 16 03. 2022, 22:53

This browser does not support the video element.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat  că la acest moment numărul refugiaților care vin din Ucraina este în scădere, dar se așteaptă la un nou val, poate chiar mai mare, dacă bombardamentele asupra populației civile se intensifică și mai mul, în special în zonele de graniță.

„La acest moment nu putem să spunem că numărul refugiaților este în creștere. La un moment dat a fost un flux mai mare din zona Ucrainei mai mic prin Moldova, după care s-a inversat. La Isacea, numărul celor care vin pe bac a fost mai mic decât a fost de obicei”, a declarat Raed Arafat.

El a precizat că la săptămânile trecute numărul refugiaților ucraineni care treceau cu bacul era în jur de 700 de persoane/bac, iar acum sunt în jur de 300 de persoane pe bac.

„Este un val care a trecut. Avem informații că sunt mulți refugiați la graniță la Cernăuți, la Ismail, în zona Odesa care pot trece foarte repede granița în România, dacă încep bombardamentele și acolo”, a spus el.

„În primul val au fost mulți care au avut capabilități  și au plecat cu mașini, dar ne așteptăm la următorul val de refugiați care pleacă fără nimic la ei, fără bani, fără posibilități.

Tratatele internaționale, în cadrul unui război, trebuie să fie respectate și anume: sigla Crucii Roșie, sigla Protecției Civile, Instituțiile Medicale, Instituțiile de cult. În momentul în care este atacat un spital, înseamnă că s-au încălcat drepturi și tratatele internaționale”, a adăugat el.

Raed Arafat a afirmat că în acest moment „vorbim de crime împotriva umanității”.

„În aceea ce privește organizarea României pentru primirea refugiaților din Ucraina, șeful DSU a afirmat:„Toată lumea spune că România s-a organizat bine. A făcut față primului val. S-a organizat pe toate liniile, nu numai statul dar și societatea civilă într-un mod lăudabil”, a spus el.

El a subliniat că nu există un prag maximal în ceea ce privește numărul refugiaților pe care România poate să-i primească.