VIDEO | Arafat: Testul de salivă nu este steril, dar nu există posibilitatea unei contaminări, mai ales dacă persoanele care le mânuiesc s-au spălat pe mâini

Publicat: 03 12. 2021, 22:43
Actualizat: 03 12. 2021, 23:35

This browser does not support the video element.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, la Digi24, că testele pe bază de salivă distribuite în şcoli nu se pot contamina în momentul în care se compun kit-urile de testare, mai ales dacă persoanele care le mânuiesc s-au spălat pe mâini. 

”Nu găsiţi teste la care sunt toate componentele într-un pachet (…) Testul nu este steril. Nu există posibilitatea unei contaminări, mai ales dacă persoanele care au făcut punguţa sunt spălate pe mâini”, a afirmat Arafat.

Întrebat când vor ajunge alte tranşe de teste în şcoli, Arafat a explicat: „Mai sunt anunţate întârzieri, dar astăzi a fost preluată o cantitate, urmează să mai vină. Cantitatea testelor este mare, de aceea decizia a fost să le luăm în etape, ca să vedem consumul. Pe baza consumului, se semnează contracte subsecvente, să mai vină (…) Suntem în legătură cu Ministerul Educaţiei, să vedem câte se consumă, apoi IGSU mai poate semna contracte subsecvente”.

Arafat a precizat că testele de salivă din școli au menirea de a depista cazurile de infectare, astfel încât școala să devină un loc mai sigur pentru elevi și profesori.

„Este o testare de screening, testul de salivă nu este definitiv. Dacă testul de salivă arată un caz pozitiv sau dacă copilul este simptomatic și testul este negativ atunci urmează un test PCR obligatoriu pentru a depista daca copilul este pozitiv. Dacă testul de saliva este pozitiv atunci el trebuie confirmat cu un test PCR, iar acești copii pot fi plasați in carantină” a afirmat șeful DSU.

Potrivit lui Arafat, testarea copiilor de două ori pe săptămână face ca şcoala să devină mai sigură.