Primele imagini cu cutia neagră a avionului miliardarului Dan Petrescu. De ce nu a înregistrat dispozitivul zborul de la Milano, în urma căruia au murit 8 persoane

Publicat: 17/11/2021, 14:46
Actualizat: 17/11/2021, 15:13

Cutia neagră a avionului cu care s-a prăbușit milionarul Dan Petrescu nu a înregistrat datele zborului catastrofal pentru că magnatul ar fi decis să decupleze acest dispozitiv, spun autoritățile române, în exclusivitate pentru Gândul. Practic, înregistratorul aeronavei care s-a prăbușit la Milano era inoperabil. Gândul publică prima imagine cu cutia neagră a aeronavei, fotografie primită de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Zborului din Italia, cea care face ancheta în acest caz.

„Înregistratorul de pe această aeronavă înmatriculată în România era inoperabil. Pilotul nu era obligat să aibă un înregistrator, obligația apare doar atunci când se efectuează zboruri comerciale, iar Dan Petrescu făcea doar zboruri în interes personal. Este trecut acest aspect și în raportul de verificări tehnice realizat în Elveția”, au declarat, în exclusivitate pentru Gândul, reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile Române.

Surse din aviația civilă au precizat pentru Gândul motivele pentru care mulți piloți decid să decupleze cutiile negre.

„Mulți au senzația că sunt urmăriți și înregistrați cu aceste dispozitive”

„Mulți au senzația că sunt urmăriți și înregistrați cu aceste dispozitive. În realitate, nu-i urmărește nimeni, pentru că nu ai cum să faci asta. Plus că aceste date de pe înregistrator nu le verifică nimeni, se șterg. Din păcate, cei care le ascund și le dezactivează încurcă mult siguranța zborurilor. Pentru că în cazul unui incident, de exemplu din cauze tehnice, producătorul și anchetatorii pot afla ce s-a întâmplat, iar aceste aspecte pot fi îmbunătățite pentru siguranța zborurilor”, au precizat experți în aviație pentru Gândul.

Aceasta este cutia neagră a avionului care s-a prăbușit la Milano

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Zborului din Italia a transmis, marți, că nu s-au găsit date relevante pe înregistratorul de zbor al avionului pilotat de Dan Petrescu.

„Din păcate, analiza aprofundată și extinsă efectuată de ANSV (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Zborului din Italia -n.r) a datelor recuperate a evidențiat indisponibilitatea datelor de zbor, sau a înregistrărilor referitoare la zborul care s-a încheiat odată cu accidentul. Niciunul dintre fișierele din LDR (înregistrator de zbor -n.r.) nu este de fapt compatibil cu evenimentul survenit. Fișierele înregistrate sunt în mare parte atribuite perioadelor în care aeronava a fost în întreținere în Elveția”, explică autoritatea din Italia care face ancheta aceste catastrofe.

Potrivit lui Sorin Stoicescu, expert în aviație, fără înregistrarea zborului, ancheta este extrem de grea.

Ancheta este extrem de grea fără aceste date

„Ancheta este foarte grea, iar fără aceste date anchetatorii se bazează mult pe ce au găsit la fața locului. Este foarte dificil, mai ales că avionul s-a făcut praf”, explică Sorin Stoicescu.

Avionul pilotat de milionarul Dan Petrescu s-a prăbușit la începutul lunii octombrie, iar de atunic, autoritățile italiene nu au reușit să emită un raport preliminar privind posibilele cauze ale catastrofei.

Avionul decolase către Sardinia

Tipul de avion implicat în tragedia de la Milano de pe data de 3 octomrbie este Pilatus PC-12, cu un singur motor, înmatriculat YR-PDV, construit acum șase ani.

Miliardarul Dan Petrescu, soția și fiul său, alături de alte cinci persoane au murit pe 3 octombrie, după ce avionul cu care zburau de la Milano spre Olbia, Sardinia, s-a prăbușit pe o clădire, la scurt timp de la decolare.

Imediat după decolarea de pe Aeroportul Linate din Milano, aparatul de zbor a avut probleme.

La ora 13.04, avionul a decolat către Sardinia. Trei minute mai târziu, la 13.07, aparatul de zbor s-a prăbușit.

„Pare un caz de incapacitare de pilot, care a căzut pe manșă, din cauza unei stări grave de sănătate”

Surse din aviația română au analizat pentru Gândul imaginile cu avionul pilotat de miliardarul Dan Petrescu, care s-a prăbușit pe o traiectorie aproape verticală. Potrivit experților, una dintre cauzele care pot conduce un apart de zbor într-un unghi atât de agresiv poate fi legată de starea de sănătate a pilotului.

„Pare un caz de incapacitare de pilot, care a căzut pe manșă, din cauza unei stări grave de sănătate. Poate pilotul a suferit un infarct, sau un anevrism cerebral, a căzut pe manșă și a împins-o. Altfel, este greu de explicat de ce a ajuns avionul în această situație, într-un unghi atât de abrupt. Orice avion căruia îi cedează motoarele, sau singurul motor în cazul de la Milano, poate fi planat și pus pe un câmp”, a explicat pentru Gândul o sursă din aviație.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului