Atac rusesc asupra unei școli în care se adăposteau 90 de persoane: Doi oameni au murit și alți 60 se află sub ruine – guvernator

Atac rusesc asupra unei școli în care se adăposteau 90 de persoane: Doi oameni au murit și alți 60 se află sub ruine - guvernator
Foto caracter ilustrativ Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08/05/2022, 12:08
Actualizat: 08/05/2022, 12:11

Cel puțin doi oameni au murit și alți 60 ar fi sub dărâmături, după ce trupele ruse au bombardat o școală în care de adăposteau 100 de persoane.

Atacul a avut loc asupra unei școli din satul ucrainean Bilohorivka, din estul Ucrainei. Cel puțin două persoane au fost ucise și alte 60 se află sub dărâmături, a declarat duminică guvernatorul regiunii Lugansk, citat de Reuters.

Guvernatorul Serhiy Gaidai a declarat că forțele ruse au aruncat o bombă sâmbătă după-amiază asupra școlii unde se adăposteau aproximativ 90 de persoane, provocând un incendiu care a cuprins clădirea.

„Incendiul a fost stins după aproape patru ore, apoi molozurile au fost îndepărtate și, din păcate, au fost găsite cadavrele a două persoane”, a scris Gaidai pe pagina sa de Telegram.

„30 de persoane au fost evacuate de sub dărâmături, dintre care șapte sunt rănite. 60 de persoane este posibil să fie moarte sub ruinele clădirii”, a adăugat el.

Ucraina și Occidentul au acuzat forțele ruse de crime de război, însă Moscova respinge aceste acuzații.

Războiul de 10 săptămâni al Rusiei împotriva Ucrainei a ucis mii de oameni, a distrus orașe și a forțat cinci milioane de ucraineni să fugă în străinătate.

Orașul-port Mariupol este sub asediu, fiind o țintă strategică pentru forțele ruse. A fost distrus complet, iar ultimii 300 de civili prinși în combinatul Azovstal au fost evacuați sâmbătă. Eforturile de evacuare se vor concentra acum pe scoaterea răniților și a medicilor din oțelărie.

Președintele american Joe Biden și alți lideri ai G7 urmează să aibă, duminică, o videoconferință președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o demonstrație de unitate înainte de Ziua Victoriei, în care președintele Vladimir Putin organizează, de obicei, o paradă militară grandioasă la Moscova.

„Atacul brutal al lui Putin nu numai că provoacă devastări incredibile în Ucraina, ci amenință și pacea și securitatea în întreaga Europă”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, sâmbătă, după care a promis mai mult ajutor militar.Marea Britanie s-a angajat să ofere încă 1,3 miliarde de lire sterline.

Discursul lui Putin de Ziua Victoriei ar putea oferi indicii despre viitorul războiului pe care l-a lansat pe 24 februarie cu un atac fără succes asupra capitalei Kiev.

Moscova numește războiul o „operație militară specială” pentru a dezarma Ucraina și a o scăpa de naționalismul anti-rus finanțat de Occident. Ucraina și Occidentul spun că Rusia a lansat un război neprovocat.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Urmărește cele mai noi informații din a 74-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult