Atenție la polițele de asigurare atunci când mergeți în concediu în străinătate! Pățania unei românce căreia i s-a stricat mașina în Grecia

Publicat: 24 07. 2022, 14:03
Sursa foto: Shutterstock

Mulți dintre noi asociem vacanța cu relaxarea și lipsa de griji, însă pentru a ne putea bucura cu adevărat de concediu este bine să ne facem și asigurări de călătorie sau de sănătate atunci când plecăm în străinătate.

Foarte important, însă, este să fim foarte atenți la ce polițe achiziționăm, pentru că nu puține sunt cazurile în care turiștii ajung la destinație și află că nu pot beneficia de serviciile plătite și sunt nevoiți să scoată sume mari din buzunar pentru tratamente medicale sau alte servicii.

Este și cazul Theodorei Niculescu, o turistă din România care a plecat în vacanță în Grecia. Femeia a cumpărat o asigurare de călătorie inclusă în pachetul turistic, dar odată ajunsă la destinație a avut parte de o surpriză neplăcută. O defecțiune la autoturism a costat-o peste 1.000 de euro.

Ghinionul a făcut să am o defecţiune tehnică la maşină, chiar pe insulă, iar costurile pe care le-am suportat au fost foarte mari, din păcate. Având în vedere că era o insulă şi tractarea în ţară a costat destul de mult, undeva la 4.000 de lei. Mai puteam face încă o vacanţă din banii aceştia şi, probabil, urmează să discut cu agenţia pentru că nu este normal să fim dezinformaţi”, a povestit femeia pentru Observator.

Iar tânăra nu este singura aflată în această situație. Marian Valeriu, un român care a mers în concediu în Turcia, a fost nevoit să plătească 1.400 de euro pentru repatrierea mașinii.

„Într-o excursie în Turcia, bilet achiziționat printr-o agenție de turism. Din păcate, agenţia de turism a omis să mă informeze despre riscul la care sunt expus, mergând cu mașina mea în afara țării. Am fost nevoit, în lipsa asigurării acestui risc, să plătesc repatrierea maşinii, în valoarea de 1.400 de euro, către destinaţie”, spune acesta.

Ce spun specialiștii

Specialiștii în asigurări le recomandă turiștilor să fie extrem de atenți atunci când semnează polițele de asigurare și să citească bine clauzele contractuale.

„Este şi responsabilitatea noastră ca şi turişti să verificăm plasa de siguranţă oferită de asigurator pentru a nu avea situaţii de cheltuieli neprevăzute care ne pot strica vacanţele. Pe partea de tractare şi repatriere a unui vehicul există o incidenţă crescută, mai ales în această perioadă”, spune Marius Constantinescu, broker de asigurări.

„Este foarte important să te informezi, dacă poti, măcar asigurarea să o iei de la tour operator, tocmai pentru a avea linişte în perioada călătoriei. Au fost astfel de cazuri. S-au bucurat de un preţ foarte mic sau de o promoţie şi nu au înţeles la momentul respectiv ce acoperă suma”, spune Roxana Ilinca, agent de turism.

Asigurările de călătorie costă între 200 şi 700 de lei, în funcţie de numărul de zile şi de câte persoane pleacă în vacanţă, mai informează sursa citată.