Atenție, români! Ce pățiți dacă nu completați recensământul online până pe 27 mai 2022

Publicat: 14 05. 2022, 10:14

Perioada în care cetățenii pot completa recensământul online s-a prelungit până pe 27 mai, au anunțat autoritățile.

Inițial, termenul până la care românii trebuiau să se autorecenzeze era de 15 mai, dar autoritățile au hotărât prelungirea termenului.

În ultima săptămână în care românii se puteau se puteau autorecenza, platforma a fost asaltată de sute de mii de solicitări, a explicat preşedintele INS, Tudorel Andrei, care a precizat că, astfel, Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a decis modificarea calendarului de autorecenzare online pentru recensământul din 2022.

Decizia vine ca urmare a interesului crescut pentru autorecenzare manifestat recent de populaţie (peste 400.000 de chestionare completate zilnic, comparativ cu o medie de 120.000 de chestionare completate pe zi în perioada anterioară).

Până la 12 mai 2022 au fost completate 8.440.312.de chestionare.

Deși nu este obligatorie, autorecenzarea este recomandată, pentru că, odată ce completăm recensământul online, nu mai trebuie să mai așteptăm vizita recenzorului la domiciliu. Pe lângă asta, angajații care completează recensământul online beneficiază și de o zi liberă plătită.

Ce se întâmplă dacă nu completați recensământul online

În principiu, persoanele care nu se autorecenzează nu pățesc nimic, dar vor fi nevoiți să aștepte recenzorul acasă.

Vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

Cei care nici nu se autorecenzează și nici nu oferă datele recenzorilor care vin la domiciliu riscă să fie amendați.

Recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Ce reprezintă recensâmântul și cine este vizat

Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre şi oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale, cum este în cazul alegerilor, de exemplu, dar şi în activități administrative sau de cercetare.

Autorecenzarea în sine nu este obligatorie, însă este una dintre cele două metode (alături de recenzarea prin interviu față în față) prin care se poate îndeplini obligația de cetățenilor de a răspunde la recensământ.