Atenție șoferi! Nu încercați să intrați pe drumurile închise. Avertismentul transmis de către autorități

Publicat: 06 02. 2023, 14:31
Actualizat: 06 02. 2023, 14:33
Foto: Facebook

Atenție șoferi! Nu încercați să intrați pe drumurile închise! Acesta este avertismentul autorităților, în condițiile în care în România există zone cu strat gros de zăpadă, inclusiv pe drumurile închise. 

Mai mult decât atât, pe drumurile în care circulația este interzisă, există pericolul de avalanșe și de căderi de pietre de pe versanți!

”DN 7C – Transfăgărășan este închis încă din data de 14.11.2022.  Închiderea DN 7C, sectorul de drum între km. 104+000 – 130+800 a fost dispusă de o comisie formată din experți din cadrul CNAIR, Secția de Drumuri Naționale și Poliția Română.  Motivul închiderii este riscul de avalanșe și căderi de pietre de pe versanți. Intrarea pe sector de drum închis este interzisă deoarece le poate pune viața în pericol atât conducătorilor auto cât și celorlalte persoane care se află în autovehicul. Le atragem atenția că respectarea semnalizării care interzice intrarea pe Transfăgărășan este obligatorie și nu facultativă!”, se arată pe pagina de Facebook a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Risc mare de avalanșă în Munții Făgăraș

”La peste 1800 m, în ultimele 36 de ore s-au depus aproximativ 50 cm de zăpadă pulver, în special pe versanții nordici. Aceasta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare care depășea 50-60 cm pe majoritatea versanților. Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 80-100 cm și care are o slabă coeziune între cristale, dar
și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt. În zona crestelor, sunt formate plăci de vânt pe versanții estici și sudici, altele mai vechi fiind acoperite de zăpada proaspăt depusă. Pe văi și în zonele adăpostite, sunt depozite însemnate, care depășesc 3 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale. Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită,
cu cruste subțiri de gheață intercalate.

Se vor declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea și alunecarea stratului instabil din partea superioară, ce depășește pe alocuri 80-100 cm peste straturile mai vechi și întărite, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici. Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent. Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, care depășește pe alocuri 50-70 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări”, potrivit ANM.