Augustin Zegrean: Lupta împotriva pandemiei nu este sinonimă cu anularea drepturilor și a libertăților fundamentale

Augustin Zegrean: Lupta împotriva pandemiei nu este sinonimă cu anularea drepturilor și a libertăților fundamentale
Augustin Zegrean: Lupta împotriva pandemiei nu este sinonimă cu anularea drepturilor și a libertăților fundamentale
Publicat: 30/03/2021, 12:50

„Pandemia nu înlătură drepturile fundamentale. Guvernanţii ar trebui să ţină cont de toate doleanţele oamenilor, atât cele pe parte de viaţă şi sănătate, cât şi cele pe parte economică şi să găsească o cale de mijloc”, spune Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.

Augustin Zegrean a explicat în emisiunea ,,Ochii pe mine!” – în contextul pandemiei, al restricţiilor şi al protestelor – unde anume încetează dreptul meu şi unde începe dreptul celuilalt.

Invitatul lui Vlad Craioveanu a susţinut că „cei care spun ar trebui să ne spună şi până când să stăm!”.

„Statul are obligaţia să asigure sănătatea şi igiena publică”

„Statul are obligaţia, aşa scrie în Constituţie, cred că Articolul 34, să asigure sănătatea şi igiena publică. Deci, dacă statul nu îmi asigură mie dreptul acesta la sănătate, eu pot să chem statul în judecată pentru că nu mi-a asigurat dreptul la sănătate. Şi, sigur, dumneavoastră o să îmi spuneţi: . Problema este de a se stabili unde începe dreptul meu la sănătate, unde se termină şi unde începe dreptul celuilalt la activităţi economice”, a spus Augustin Zegrean.

În opinia acestuia, nu ajunge o hotărâre de Guvern sau un ordin al unui ministru: „Problema este aşa: Constituţia României şi nu numai au un articol care spune că drepturile pot fi limitate, îngrădite numai prin lege. Deci nu faptul că vine un doctor sau un miliţian sau nu ştiu cine la tine la firmă şi îţi spune , nu este în regulă. Deci trebuie să fie o regulă care să reglementeze toate acestea pentru că aşa scrie în Constituţie, în CEDO, în Cartea Europeană a Drepturilor fundamentale. Peste tot scrie la fel. Nu este destulă o hotărâre de Guvern sau un ordin al unui ministru sau cum se numesc acuma acestea unde vin tot felul de domni ce ne spun ce trebuie să facem şi ce nu”.

„Pandemia nu înlătură drepturile fundamentale”

Augustin Zegrean a explicat şi faptul că lupta împotriva pandemiei nu este sinonimă cu anularea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale. Fostul preşedinte al CCR face trimitere la Comisia de la Veneţia – cea mai specializată instituţie în respectarea Statului de Drept şi a ceea ce înseamnă drepturi şi libertăţi. Chiar şi în pandemie: „Dar nu cred că este în regulă ce se întâmplă. Când se anunţă peste noapte că de mâine se închide, dar nu spune şi până când. Pentru că oamenii au dreptul să îşi facă o proiecţie economică, o proiecţie de viaţă, chiar şi în vreme de pandemie. Dar, Comisia de la Veneţia care probabil este cea mai specializată instituţie în respectarea Statului de Drept spune pe frontispiciul ei – dacă îi deschideţi site-ul acolo– drepturile fundamentale trebuie respectate şi în pandemie. Pandemia nu înlătură drepturile fundamentale. Cu limitările despre care deja am vorbit“.

Fostul preşedinte al CCR nu este prea optimist în ceea priveşte sfârşitul pandemiei. Acesta susţine însă că, pe lângă faptul că va trebui să ne adaptăm viaţa la noua realitate, autorităţile vor trebui să găsească soluţii concrete pentru ca cetăţenii să poată trăi decent, chiar şi aşa, printre restricţii.

„Trebuie să ne adaptăm viaţa la noile condiţii, că nu cred că vom reveni curând la ce a fost înainte. Sigur că ar trebui ca cei care spun să ne spună şi până când să stăm. Şi când zic până când, nu până când va trece boala, ci până când vor găsi soluţii şi metode să ne putem trăi viaţa cu restricţiile acestea”, conchide Augustin Zegrean.