Avertisment crunt pentru cei care stau prea mult pe scaun. Crește riscul de DEMENȚĂ. Ce sfaturi dau specialiștii?

Publicat: 02 10. 2023, 09:41
Sursa foto: Profimedia Images

Avertisment crunt pentru cei care stau prea mult pe scaun. Potrivit unor cercetări ale Societății Germane „Alzheimer”, numărul persoanelor care suferă de demență este în continuă creștere, iar acest lucru are ca și cauză, printre altele și timpul îndelungat petrecut așezat pe scaun.

Studiile indică faptul că numărul persoanelor afectate de demență la nivel mondial este în creștere, iar în Germania ar putea ajunge la aproximativ 2,4 milioane până în 2050.

Specialiștii subliniază că nu doar factorii genetici contribuie la apariția demenței, ci și factori de risc influențabili, cum ar fi adoptarea unei diete nesănătoase. Un studiu recent a adăugat un alt element la această ecuație: statul îndelungat pe scaun poate crește riscul de demență.

Cercetarea a analizat legătura dintre timpul petrecut în poziție șezândă și riscul crescut de a dezvolta demență. Rezultatele au fost publicate la 12 septembrie 2023. Potrivit studiului, peste jumătate dintre adulții din Statele Unite petrec aproximativ 9,5 ore zilnic așezați și chiar 80% din timpul lor în această poziție. Aceeași tendință se regăsește și în Europa, unde oamenii petrec mai mult timp așezați decât în trecut.

Echipa de cercetători condusă de David Raichlen, profesor de științe biologice și antropologie, a realizat acest studiu și a analizat datele de la Biobank din Marea Britanie. Aproximativ 50.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani au purtat un dispozitiv de monitorizare a activității fizice în mod continuu timp de o săptămână, între anii 2013 și 2015. La momentul respectiv, niciunul dintre participanți nu prezenta simptome de demență.

Datele privind timpul petrecut în poziție șezândă au fost analizate, excludând perioadele de somn și includând momentele de repaus cu întreruperi. Au fost luate în considerare variabile precum vârsta, sexul, nivelul de educație, stilul de viață, dieta, exercițiile fizice, consumul de alcool, fumatul și starea psihologică. Aproximativ 6 ani mai târziu, 414 dintre participanți au primit un diagnostic de demență, potrivit ziarulromanesc.de.

În viața de zi cu zi, un sfat simplu este să facem anumite activități în picioare, cum ar fi a vorbitul cu alte persoane stând în picioare, vorbitul la telefon, sau, pentru cei care lucrează la birou, ar putea să își amplaseze laptopul pe o masă mai înaltă de la care să lucreze în picioare.