AVERTIZARE de călătorie în Franța. MAE: Protestele agricultorilor vor genera blocaje în Paris și în zona pariziană

Publicat: 26/01/2024, 14:16
Actualizat: 26/01/2024, 14:17

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetățenii români prezenți, în tranzit sau cei ce intenționează să călătorească în Franța că, începând de vineri, de la ora 14:00, și până la miezul nopții, cu posibilitatea de prelungire, vor avea loc blocaje în Paris și în zona pariziană.

Diferite segmente de autostrăzi şi drumuri naţionale sau staţii de taxare de pe autostradă, în drumul către Paris, sunt blocate cu tractoare şi alte maşini agricole. Totodată, agricultorii prevăd blocarea, în special, a următoarelor căi de acces în regiunea pariziană: autostrăzile A1, A6, A10-11, A13, A15.

Cetăţenii români sunt rugaţi să urmărească evoluţia mişcărilor de protest pentru a preîntâmpina disfuncţionalităţi în activităţile preconizate pe www.mercipourlinfo.fr.

Ministerul Afacerilor Externe informează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, notează Adevărul.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă, în funcţie de circumscripţia consulară de reşedinţă, astfel:

  • Consulatul General al României la Paris: +33680713729;
  • Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164;
  • Consulatul General al României la Lyon: +33643627736;
  • Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet paris.mae.ro, cgparis.mae.ro, lyon.mae.ro, marsilia.mae.ro, strasbourg.mae.ro, www.mae.ro, şi reaminteşte că românii care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Proteste ale fermierilor în Franța / Sursa foto: Profimedia
Proteste ale fermierilor în Franța / Sursa foto: Profimedia

Francezii susțin în proporție covârșitoare protestele agricultorilor

Potrivit sondajului Odoxa-Backbone Consulting pentru Le Figaro, 89% dintre francezi susțin mișcarea de protest a agricultorilor. În mod neobișnuit, de la France insoumise la Rassemblement national, toți susținătorii principalelor partide politice aprobă mobilizarea. În detaliu, alegătorii republicani, apropiați istoric de comunitatea agricolă, sunt cei care susțin cel mai mult (97%) protestul agricultorilor. Aceștia sunt urmați de activiștii RN (95%), PS (94%), ecologiști (88%) și LFI (87%). Nu este surprinzător faptul că aprobarea rămâne mai ezitantă în tabăra Macron. În timp ce 81% dintre susținători declară că sprijină mișcarea, doar 38% dintre ei susțin „în totalitate” acțiunile agricultorilor, notează G4Media.

Acest nivel de sprijin poate fi explicat prin nivelul foarte ridicat de popularitate a agricultorilor în rândul publicului larg. Mai mult de 9 din 10 francezi (93%) spun că au o părere bună despre agricultori, dintre care 44% spun că au o „părere foarte bună”. Cu excepția asistentelor medicale, puține alte profesii se bucură de o asemenea popularitate în Franța. Anii „Covid-19” au fost deosebit de revelatori în ceea ce privește imaginea celor care „ne hrănesc”: între 2019 și 2024, se înregistrează o creștere de 8 puncte a numărului de persoane care declară că au o părere bună despre agricultori și, mai ales, o aproape dublare a proporției de francezi care declară că au o „părere foarte bună” despre aceștia.

Cu cinci luni înainte de alegerile europene, problema agriculturii dă tonul campaniei. Rolul Bruxelles-ului este judecat foarte aspru de către francezi, mai mult de trei sferturi dintre ei (78%) considerând că politica agricolă este „mai degrabă negativă” pentru agricultorii francezi. Același lucru este valabil și la nivel național, unde majoritatea covârșitoare (83%) consideră că Emmanuel Macron nu oferă suficient sprijin pentru agricultori. Această opinie este susținută de majoritatea tuturor partidelor, chiar și în rândul susținătorilor Renașterii (58%).

Cu toate acestea, francezii nu consideră că partidele din opoziție sunt mai bine plasate pentru a-i ajuta pe agricultori. Aproape jumătate (49%) cred că nu ar face „nici mai bine, nici mai rău”, aproape o treime (31%) cred că ar face „mai rău” și doar 19% cred că ar face „mai bine”. De la caz la caz, RN a ieșit puțin mai bine, primind ceva mai multe răspunsuri „ar face mai bine” decât „ar face mai rău” (29% față de 27%).

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto