Cum a ajuns un bărbat din Suceava DATOR vândut la bancă, după ce a făcut o „investiție” la o societate energetică / Acum are de plătit 37.800 de lei

Publicat: 18 12. 2023, 15:11

Un bărbat din Suceava s-a trezit cu un credit de 37.800 de lei, după ce a făcut o „investiție online” la o societate energetică. În realitate, a căzut victimă unor escroci cărora le-a permis să îi acceseze telefonul, printr-o aplicație de control la distanță.

În cursul săptămânii trecute, un bărbat din Vadu Moldovei a semnalat la Poliția municipiului Fălticeni că, începând cu data de 7 septembrie, a fost înșelat de cu privire la o investiție către o societate energetică.

El a căzut, de fapt, victima unor escroci care acționează online. A văzut un anunț pe Facebook în legătură cu investiții în acțiuni Romgaz, în care depui 1.250 de lei și primești suma multiplicată de câteva ori, într-o lună de zile. În realitatea, compania nu are niciun fel de campanie de genul acesta și totul este o mare țeapă.

Bărbatul a depus cei 1.250 lei, apoi încă 2.500 de lei prin bancomatul de monede virtuale, așa cum i s-a cerut, pentru a retrage apoi câștigul așteptat. I-au mai cerut și alte sume de bani, doar că respectivul a tot repetat că nu mai are deloc economii, conform publicației Monitorul de Suceava.

Escrocul a făcut un credit în numele victimei

Pe 11 decembrie, așa-zisul reprezentant al societății energetice i-a solicitat bărbatului din Vadu Moldovei să facă mai multe acțiuni, respectiv să și fotografieze cartea de identitate, să facă o poză de tip selfie și alte operațiuni. În tot acest timp, prin intermediul aplicației AnyDesk, escrocul a efectuat acțiuni în telefonul persoanei vătămate.

Mai exact, având la dispoziție toate datele, „piratul online” a solicitat un credit online băncii la care victima are cont, în funcție de veniturile sale. Banca a aprobat în aceeași zi un credit în valoare de 37.800 de lei.

Tot în aceeași zi, din contul păgubitului a fost retrasă întreaga sumă, de către cel care îi controla telefonul de la distanță, conform sursei citate.

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de „înșelăciune”, „acces ilegal la un sistem informatic” și „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”.

Sfaturile Poliției

Prin intermediul unor reclame și anunțuri promovate pe rețelele de socializare referitoare la servicii de investiții financiare, în care se folosește imaginea unor companii cunoscute listate la bursă sau false mărturii ale unor celebrități, oamenii sunt atrași să investească în escrocherii.

Se promit câștiguri imediate foarte mari prin „cumpărarea de acțiuni” care vor „genera dividende” de zeci de mii de lei „direct pe cardul” utilizatorilor. În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri malițioase cu ajutorul cărora încearcă să obțină date personale și financiare de la utilizatori.

Victimele furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame. Ulterior sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online.

„Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă!”, avertizează Poliția.