Bilbor, abundența apelor minerale pure

Publicat: 29 08. 2023, 18:38
Actualizat: 29 08. 2023, 19:48

This browser does not support the video element.

Când spui Bilbor, primul gând fuge la izvoarele cu ape minerale. Apoi te gândești la aerul curat și ireal de pur de la altitudinea de 1.000 de metri, dar și la natura darnică și abundentă. Totul, la limita dintre Ardeal și Bucovina, într-o depresiune străjuită de munții îmbrăcați în păduri nesfârșite de conifere.

De ce sunt atât de speciale apele minerale din Bilbor? În primul rând se situează în mijlocul Carpaților Orientali (grupa centrală), între zona vulcanică și cea cristalino-mezozoică. Depresiunea este închisă spre vest de Munții Călimani, la sud de Munții Giurgeu, prin grupa nordică a acestora, Munții Borsecului, și la est de Munții Bistriței.

Astfel, în depresiunea de baraj vulcanic, cu o suprafață de aproape 40 km pătrați, apa ajunge, de la peste 1.200 metri, filtrată lent prin mai multe straturi de roci de origine vulcanică ale munților Călimani, timp de mai bine de 10 ani.

Departe de civilizație, locul și-a păstrat virginitatea. Cu o astfel de puritate chimică și microbilogică, este recomandata pentru prepararea hranei bebelușilor și consumată până la cele mai vârstnice persoane.

„Fiind o depresiune de baraj vulcanic, în care a funcționat un lac, acesta a devenit, ca și celelalte, o regiune de convergență a râurilor datorită nivelului de bază local. Situată în cadrul aureolei mofetice, prezență datorată activității postvulcanice, cu cea mai densă arie hidromineralizată din Europa, evidențiată cu apariția izvoarelor minerale, iar sedimentele necutate ale depresiunii conțin însemnate cantități de cărbune xiloid de 2,7 m grosime”

– Vasile D. Stan și Angelica Marioara Stan: Bilbor – oameni și locuri

Unde se află cele mai multe izvoare minerale

Cele mai multe dintre izvoarele minerale se află în partea vestică a depresiunii pe malul drept al Bistricioarei, într-o zonă restrânsă, în vreme ce pe malul stâng se găsesc izvoare de apă dulce. Numărul exact al izvoarelor nu este cunoscut, estimându-se a fi în jurul a 700.

 

#La ce sunt indicate apele minerale din zona Bilbor

Curele cu ape minerale din zona Bilbor au multiple indicații. De la tratarea, amelioararea și vindecarea bolilor aparatului digestiv, precum gastrite cronice hipoacide, dispepsii posthepatitice, la boli cronice ale căilor biliare, ficat operat, litiaze renourinare după glomerulonefrite.

Datorită conținutului scăzut de săruri minerale, apa din izvoarele muntilor Călimani este recomandată în diete hiposodice și în curele de detoxifiere.

Apele Băii Dobreanu, amenajate prin bazin căptușit cu lemn sunt bogate în dioxid de carbon, calciu, bicarbonat, magneziu, hidrogen sulfurat și sunt indicate în cură externă.

Datorită proprietăților specifice, apele oligominerale provenite din zona Bilbor nu au nicio contraindicatie, putând fi consumate zilnic.