Boala care face ravagii în toată lumea. Medicul Adrian Marinescu, avertisment pentru români: ”La copiii mici, infecțiile virale sunt la ordinea zilei”

Publicat: 16 11. 2022, 11:08
Actualizat: 16 11. 2022, 11:10
Foto: Pexels.com

După ce restricțiile impuse de pandemia de coronavirus au fost ridicate, iar populația din întreaga lume a renunțat la purtarea măștilor și la distanțare, bolile provocate de virusuri comune, care în perioada exploziei de Covid-19 păreau că nu mai există, eu revenit în forță.

Unul dintre aceste virusuri scăpate de sub control atât în Europa, cât și în România este virusul  respirator sincţial, care poate provoca probleme grave la sugari și copiii mici, cauzând bronșiolită. Medicii spun că numărul de cazuri de bronșiolită ar putea ajunge la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani.

”Sunt foarte mulți copii, timpii de așteptare foarte mari, este greu și pentru noi dar şi pentru pacienți şi părinți. În general copiii sub 5-6 ani, sugarii şi preșcolarii”, spune Coman Alexandru, medic primar pediatru.

În România, 80% dintre paturile spitalelor de pediatrie sunt deja ocupate, iar lucrurile nu se opresc aici. ”Dacă sunt apatici sau letargici sau obosiţi sau dacă nu sunt la fel de activi sau jucăuşi aşa cum erau înainte, dacă nu beau apă, acestea sunt semne că ar trebui să suni pediatrul înainte de a-i trimite la urgenţe, pentru că nu vrem să vină degeaba şi să fie expuşi la şi mai mulţi viruşi”, explică medicul Calvin Sun.

Care sunt simptomele bronșiolitei?

Bronșiolita poate avea simptome asemănătoare cu gripa sau cu răceala, însă părinții trebuie să fie foarte atenți la acestea pentru a evita problemele grave. ”Febră, tuse seacă sau semiproductivă, mucişori, cu inapetenţă şi cu stare generală afectată”, explică Gabriel Nistor, medic boli infecțioase.

Mai mult decât atât, medicii se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de bronșiolită în perioada următoare.  ”La copiii mici infecțiile virale sunt la ordinea zilei şi va fi o creştere. În următoarele săptămâni şi lunile care urmează trebuie să ne așteptăm ca această adresabilitate va creşte”, spune medicul infecționist Adrian Marinescu, potrivit Observatornews.ro.

”Virusul respirator sincţial poate să ajungă în plămâni şi poate duce la anumite dificultăţi, în special pentru bebeluşi sau copii mici cu anumite probleme medicale”, explică Dr. Kristin Moffit, specialist boli infecţioase.