BOALA care va face ravagii, până în 2050! Un miliard de oameni s-ar putea îmbolnăvi până atunci

Publicat: 27 08. 2023, 16:24
Actualizat: 27 08. 2023, 16:33
Sursa foto: caracter ilustrativ

Artrita, o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile și apare odată cu înaintarea în vârstă, este boala tăcută care va face ravagii până în 2050, conform unui nou studiu. Aproape un miliard de oameni ar putea avea o formă comună de artrită, până atunci.

Cercetarea, condusă de Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington și publicată în The Lancet Rheumatology, a constatat că, în ultimele decenii, cazurile globale de osteoartrită au crescut rapid.

În 1990, 256 de milioane de oameni din toată lumea au fost diagnosticați cu această afecțiune.

Apoi, până în 2020, acest număr a crescut la 565 de milioane, ceea ce înseamnă o creștere de 132%. Până în 2050, se estimează că cifra va ajunge la un miliard de oameni, potrivit TheMessenger.com.

Osteoartrita sau „artrita cauzată de uzură” este cea mai comună formă a afecțiunii. Astfel, cartilajul dintr-o articulație începe să se descompună și, în cele din urmă, poate provoca durere, rigiditate sau umflare a articulațiilor, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Din păcate, nu există tratament pentru această afecțiune, dar experții recomandă, de obicei, o combinație de intervenții în stilul de viață, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice, kinetoterapie și, mai ales, pierderea în greutate.

La acestea se pot administra, totuși, unele medicamente sau, în anumite cazuri, se pot face intervenții chirurgicale. Cercetarea mai observă că cele mai comune zone ale sunt artritei sunt șoldurile și genunchii.

Artrita apare odată cu înaintarea în vârstă, însă nu este singurul factor declanșator, afecțiunea putând apărea și ca urmare a unei lovituri puternice sau a efortului fizic pe care îl fac sportivii.

Trei factori care conduc la creșterea cazurilor de artrită

Cercetătorii susțin că există trei factori principali care determină creșterea cazurilor de artrită:

  1. îmbătrânirea;
  2. creșterea populației;
  3. obezitatea.

Osteoartrita este mai frecventă în rândul femeilor, decât la bărbați, și este de așteptat ca această tendință să continue.

În 2020, 61% din cazuri la nivel global au fost diagnosticate la femei, comparativ cu doar 39% diagnosticate la bărbați.

„Motivele diferențelor de sex în prevalența cazurilor de osteoartrită sunt investigate, dar cercetătorii cred că genetica, factorii hormonali și diferențele anatomice joacă un rol major”, a declarat profesorul Jacek Kopek, de la Universitatea din Columbia Britanică.

Cercetătorii consideră că, dacă obezitatea ar putea fi abordată la nivel global, ar putea reduce povara osteoartritei cu 20%.

„Rolul pe care îl joacă inactivitatea fizică în obezitate și durere asociată cu osteoartrita poate avea cicluri negative opuse și neintenționate. De exemplu, a fi activ fizic poate preveni căzăturile și poate chiar poate fi benefic pentru cineva cu dureri articulare. A avea dureri articulare nu înseamnă că ar trebui să rămânem sedentari”, a declarat Liane Ong, co-autor al studiului, într-un comunicat.

CDC estimează că, în SUA, aproximativ unul din patru adulți sau 58,5 milioane de oameni au fost diagnosticați cu artrită între 2016 și 2018.

De asemenea, diagnosticul este mai frecvent în rândul celor care nu sunt activi fizic și crește odată cu vârsta. Similar cu tendințele globale, CDC mai observă că diagnosticul de osteoartrită va continua să crească în următorii ani, afectând aproximativ 78,4 milioane de americani până în anul 2040.

Sensul acestei afecțiuni poate fi înțeles și mai bine, dacă studiem definiția cuvântului „artrită”, al cărui prefix provine din cuvântul grecesc „arthron”, care înseamnă articulație, în timp ce sufixul „-itis” înseamnă inflamație.

Sursa foto: Envato Elements