„Cafeaua cu lămâie ajută la scăderea în greutate”, o nouă ISTERIE pe TikTok. Ce spun nutrițoniștii despre această dietă virală

Publicat: 10 04. 2023, 00:30
Actualizat: 10 04. 2023, 00:43
FOTO - Caracter ilustrativ: Profimedia

Există o legendă modernă în legătură cu adăugarea de lămâie în cafea, susținătorii săi afirmând că această combinația te va ajuta să arzi grăsimi. Mai mult, unii spun că este hrănitor și poate ajuta la combaterea tuturor problemelor de sănătate, de la diaree la dureri de cap.

Cu toate acestea, nu este o mare surpriză că cele mai multe dintre aceste afirmații s-au răspândit pe scară largă pe rețelele de socializare. Astfel, moda de a bea cafea cu lămâie a devenit virală datorită unei provocări TikTok, potrivit yahoo.com.

Ideea era simplă și suna astfel: stoarce puțină lămâie în cafea pentru a ajuta la arderea grăsimilor și, în consecință, pentru a începe o cură de slăbire. Iar mii de oameni au acceptat ideea și chiar au pus-o în practică.

Mai mulți utilizatori de TikTok au postat videoclipuri cu ei înșiși încercând tendința, iar unii dintre ei au fost destul de sinceri spunând că nu doresc o astfel de combinație de arome.

„La naiba, nu!”, au spus unii utilizatori după ce au încercat „dieta”, iar unul dintre ei chiar a susținut că s-a îngrășat după ce a băut cafea cu lămâie timp de o săptămână, consecutiv.

Cu toate acestea, alții au spus că i-a ajutat să slăbească, unul dintre useri susținând că a slăbit opt ​​kilograme în două săptămâni.

„Aceste videoclipuri virale cu diete sunt dăunătoare și periculoase. Sunt create de oameni fără calificări și invită la isterie. Adaugă lămâie la cafea, dacă vrei aromă. Este absurd, dieta se concentrează pe arderea grăsimilor și pe pierderea în greutate. Dacă o persoană caută să facă o schimbare în sănătatea ei, trebuie să găsească un profesionist”, este de părere Maya Feller, nutriționist din Brooklyn.

„Singurul lucru pe care îl știm sigur este că nu există o soluție rapidă”, a mai spus ea, cu privire la această provocarea virală.

Poate că cel care a lansat această provocare virală s-a gândit că a bea apă cu lămâie chiar aduce anumite beneficii.

„Adăugarea de lămâie în apă face ca aceasta să aibă un gust mai bun și te menține hidratat. De asemenea, consumul de apă înainte de masă duce la sațietatea, astfel încât să mănânci mai puțin”, a explicat Samantha Cassetty, dietetician din New York și co-autor al cărții „Sugar Shock” .

Practic, adăugarea de lămâie în apă are mai mult de-a face cu hidratarea decât cu orice altceva.

„Sunt studii care sugerează că menținerea unui nivel optim de hidratare vă poate ajuta să pierdeți în greutate, dar chiar și așa, nu are un impact serios asupra greutății. Și nu este nimic magic în a adăuga o felie de lămâie în apă. Nu îmbunătățește arderea caloriilor sau ceva de genul acesta”, a adăugat Cassetty.

Ea a mai precizat că o felie de lămâie are mai puțin de 5% din necesarul de vitamina C de care are nevoie un adult în fiecare zi.

„Deci, chiar dacă adăugați o felie întreagă de lămâie la cafea, nu va fi prea multă valoare nutritivă. Nu există niciun beneficiu suplimentar pe care îl obțineți dacă adăugați lămâie, în afară de a vă ajuta să beți mai multă apă. Da, adăugarea de lămâie în apă o poate face mai aromată, dar combinația de lămâie și cafea nu are beneficii bazate pe dovezi. Nu numai atât, dar poate fi dăunător”, a mai spus ea.

Lămâia în cafea, toxică sau nu?

Adăugarea de lămâie în cafea nu este toxică, în schimb pot exista consecințe asupra sănătății dacă se consumă prea multă cofeină.

„De fapt, aș considera acest comportament un «semnal roșu» pentru o alimentatie dezordonată. Pierderea în greutate nu ar trebui să fie despre restricții sau forțarea să mănânci ori să bei ceva care nu este apetisant. Acest este un semn că oamenii nu țin cont de obiceiurile sănătoase și sugerează, de asemenea, că sunt dispuși să acorde prioritate pierderii în greutate față de bunăstarea proprie”, a completat Samantha Cassetty.

Pierderea în greutate este un proces complicat care implică o serie de comportamente sănătoase, inclusiv a mânca sănătos, a dormi, a rămâne activ și a gestiona stresul. Sunt implicați, de asemenea, genetica, hormonii, dar și alți factori.