Calendar ortodox 20 iulie 2023. Creştinii îl sărbătoresc joi pe SFÂNTUL ILIE. Tradiția spune că azi pot apărea furtuni puternice

Publicat: 20 07. 2023, 09:00

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte, joi, 20 iulie, pe Sfântul Ilie Tesviteanul. Potrivit credințelor populare, se spune că Sfântul Ilie poate provoca furtuni puternice.

Povestea Sfântului Ilie spune că acesta a fost gospodar, dar cu o fire foarte iute. El şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu şi şi-a cerut iertare, primind un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, se adună plantele folosite la vrăji şi farmece.

În mod tradițional, de Sfântul Ilie, se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.

De aceea este considerat semn de mare noroc și belșug să scuturi mărul în ziua de Sfântul Ilie și să chemi copiii în grădină și să le dai de pomană.

Tot în ziua de Sfântul Ilie, femeile duc busuioc la biserică, pentru a fi sfințit. Apoi, când se întorc acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.

De Sfântul Ilie, în unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere, în timp ce în alte zone din țară se mănâncă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul ce va urma.

Sfântul Ilie, sărbătoare importantă pentru români. Cine este Sfântul Ilie

Sfântul Proroc Ilie apare în Vechiul Testament, unde se vorbește despre faptele sale minunate. Potrivit crestinortodox.ro, este cel ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahad și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.

Credincioșii spun că este cel care merge prin cer într-un car cu roți de flăcări, lovind diavolii cu biciul de foc. Mai mult, se crede că este Sfântul care aduce ploaia și care poate provoca furtuni puternice. Dacă tună pe 20 iulie, atunci alunele vor seca și fructele din livezi vor avea viermi.

În plus, oamenii știu că data aceasta marchează miezul verii pastorale, când le este permis ciobanilor să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Aceștia obișnuiau să le aducă soțiilor furci de lemn pentru tors, lucrate manual.

Sfântului Proroc Ilie nu i-a fost dată moartea, fiind ridicat la cer într-un car de foc. Şi, potrivit tradiţiei Bisericii, el este viu în trup, aflat în grija lui Dumnezeu, în locaşurile cereşti.

Sărbătoarea prorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

Rugăciune către Sfântul Ilie

„Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.

Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.

Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Citește și: Mesaje și urări de Sf. ILIE. Care sunt numele sărbătorite pe 20 iulie

Sursa FOTO: pxhere.com