La emisiunea „Dan Diaconescu Direct” au fost invitați Sorin Constantinescu, antreprenor român și consultant în afaceri, și Călin Donca, fondatorul unei firme specializate în producție de energie verde în România, cunoscut în special în mediul online, unde își prezintă mașinile de lux. Călin Donca povestește cum a fost percheziționat de autorități și cum, din cauza șocului, a uitat parola portofelului virtual. Acesta compară experiența sa cu cea a lui Bogdan Peșchir, care ar fi oferit de bunăvoie acces la toate portofelele sale. Sorin Constantinescu intervine, explicând cum a fost verificat de poliție și cum a oferit toate datele fără probleme. Urmăriți aici emisiunea integrală.
Călin Donca a explicat momentul percheziției și cum a reacționat când i s-a cerut acces la portofelul virtual. Acesta spune că autoritățile l-au intimidat, iar în acel moment a uitat complet parola.
„Intră peste tine și spun: stai și pune-te la masă. Am văzut că la el au intrat cu mitraliere, la mine doar cu pistoale. Eu sunt un om foarte emotiv, când mă sperii, uit. Când mi-au zis să dau parola, nu mai știam nimic. Dacă mi-ar da acum telefonul, mi-e teamă că nu mai știu să-l deblochez.”, afirmă Donca.
Dan Diaconescu a comparat situația lui Călin Donca cu cea a lui Bogdan Peșchir. El a menționat că acesta a colaborat fără rețineri cu autoritățile.
„Peșchir le-a dat toate datele. A zis că n-are nimic de ascuns. A oferit acces la 20 de portofele virtuale, dacă nu mă înșel.”, spune Diaconescu.
Sorin Constantinescu a vorbit despre propriul său episod cu autoritățile, explicând că a oferit acces la conturile sale fără probleme.
„M-au chemat la poliție, am dat telefonul, contul de TikTok, le-am zis: verificați aici câți bani am făcut. Dacă mă chemau și pe mine, mergeam cu telefonul și le dădeam toate conversațiile. Dar la mine n-au intrat în timp ce vorbeam.”, explică Constantinescu.
Constantinescu a povestit cum s-a implicat în mineritul de criptomonede fără să cunoască exact domeniul.
„Portofelul virtual nu m-a interesat. Ce mi-a mai rămas e ce am minat, niște Ethereum. Asociații mei mi-au spus să investesc, dar habar n-aveam ce înseamnă minatul acum 10-12 ani.”, spune acesta.
Dan Diaconescu spunea, într-o altă ediție Gândul, că a visat de multe ori să fie președintele României, dar acum nu mai vrea. Experiențele celor implicați arată că autoritățile devin din ce în ce mai stricte în verificarea tranzacțiilor financiare și a activităților din online. Dacă unii colaborează fără probleme, alții se confruntă cu dificultăți, fie din cauza emoțiilor, fie din cauza sistemului complex de criptomonede.